U MVP BiH

Održana sjednica Komisije za suradnju sa NATO-om BiH

Usuglašeno je da će se metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijati po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021.
Vijesti / Flash | 25. 03. 2022. u 12:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine održana je 25. ožujka 2022. godine četvrta sjednica Komisije za suradnju sa NATO-om BiH. Na dnevnom redu sjednice, između ostalog, bilo je razmatranje izrade Programa reformi BiH za 2022. godinu.

Usuglašeno je da će se metodologija pripreme prvog nacrta ovog dokumenta odvijati po istoj dinamici kao i za Program reformi 2021, odnosno da će sve institucije uključene u rad Komisije ažurirati i dostaviti svoje priloge do kraja mjeseca svibnja, nakon čega bi na narednoj sjednici Komisija utvrdila konačan prijedlog Programa reformi 2022.

Sjednici su prisustvovali brigadna generalica NATO stožera u Sarajevu Pamela McGaha i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa.

Brigadna generalica McGaha, u svom prvom predstavljanju Komisiji nakon preuzimanja dužnosti u prosincu prošle godine, i veleposlanik Pósa podržali su rad Komisije i istakli kako će Bosni i Hercegovini i dalje pružati punu podršku tijekom provođenja reformskih aktivnosti.

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić naglasio je da Bosna i Hercegovina ostaje opredijeljena za suradnju i partnerstvo sa NATO-om. On je informirao prisutne o nedavnoj posjeti NATO sjedištu u Briselu, upriličenoj radi održavanja konzultacija po pitanju sadržaja novog Strateškog koncepta, koji će biti usvojen na Madridskom samitu NATO-a u srpnju 2022. godine. Kao zemlja partner, BiH pozdravlja i želi doprinijeti razvoju novog Strateškog koncepta.

Pozdravio je namjeru da se u strateškom konceptu zadrže odredbe koje se odnose na politiku ''Otvorenih vrata'' i definiranje Zapadnog Balkana kao regije od strateškog interesa za NATO.

Razgovarano je i o pitanjima kadrovskih izmjena u sastavu Komisije uslijed odlaska u mirovinu nekih članova, kao i izdavanju potrebnih sigurnosnih dozvola za pristup tajnim NATO podacima.

Kopirati
Drag cursor here to close