program

Održana sjednica Federalnog stožera civilne zaštite

Vijesti / Flash | 29. 12. 2016. u 14:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Federalnog stožera civilne zaštite, kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, prihvaćen je Izvještaj o radu ekspertne radne grupe za izradu Studije uvođenja operativnog centra 112 na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Ranije je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, na sjednici održanoj 27.10.2015. godine, obavezao Federalnu upravu civilne zaštite da preuzme sve mjere u izradi Plana reorganizacije i komunikacijskog uvezivanja postojećeg Operativnog centra 112 Federalne uprave civilne zaštite s kantonalnim operativnim centrima civilne zaštite s ciljem uvođenja jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Zaključeno je da je ova studija dobra osnova za dalje aktivnosti na uvođenju jedinstvenog broja za hitne slučajeve.

Usvojena je Analiza stanja organiziranosti i opremljenosti službi zaštite i spašavanja Federacije BiH i federalnih specijaliziranih jedinica civilne zaštite. Cilj analize je sagledavanje trenutnog stanja i aktuelnih problema i potreba u organizovanosti, obučenosti, popunjenosti i opremljenosti ovih službi i jedinica kao vrlo važnih segmenata sistema zaštite i spašavanja i organizacije civilne zaštite u Federaciji BiH.

Federalni stožer upoznat je s planom i programom stručnog obučavanja i usavršavanja državnih službenika i namještenika Federalne uprave civilne zaštite u 2016. godini. Imenovane su i radne grupe za izradu izvještaja o radu Federalnog stožera u 2016. i Programa aktivnosti u 2017. godini.

Prihvaćen je zahtjev Crvenog križa Federacije BiH i za refundaciju troškova smotre i simulacijsko-pokazne vježbe Službe zaštite i spašavanja Crvenog križa Federacije BiH s partnerima u sistemu zaštite i spašavanja, koja je održana u Orašju, 17. 9.2016. godine i odobrena sredstva od 10.799,20 KM, priopćeno je iz Federalnog stožera civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close