Livno

Održan seminar o Zakonu o zabrani diskriminacije

Vijesti / Flash | 30. 03. 2016. u 12:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OESS -a u BiH, organizirala je danas u Livnu u suradnji s Centrom za edukaciju sudaca i tužitelja Federacije BiH seminar na temu "Zakon o zabrani diskriminacije i međunarodni standardi koji se odnose na zabranu diskriminacije".

Tijekom seminara su predstavljeni relevantni međunarodni standardi te materijalne i procesne odredbe Zakona o zabrani diskriminacije BiH, kao ključnog instrumenta za rješavanje problema diskriminacije sa svrhom unaprjeđenja kapaciteta pravnih stručnjaka u provedbi Zakona o zabrani diskriminacije.

Po riječima pravne savjetnice OESS-a u BiH Mirne Brešan, njihovi seminari se organiziraju u partnerstvu pravnih savjetnika OESS-a i sudaca Vrhovnog suda FBiH.

Nakon posljednjega seminara, koji je održan prošlog ponedjeljka u Mostaru, broj sudaca koji su prošli ovu vrstu obuke se povećao na 542, a tijekom ove godine također će organizirati slične seminare i to u Trebinju, Zvorniku, Travniku, Cazinu, Prijedoru i Tuzli.

Uz izgradnju kapaciteta različitih profesionalnih skupina u oblasti zaštite od diskriminacije i Zakona o zabrani diskriminacije, kako je kazala Brešan, OESS u BiH je također podržao Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u izradi izmjena i dopuna ovoga zakona.

"Ove izmjene i dopune, koje su sada u parlamentarnoj proceduri, tiču se određenih nedostatka u Zakonu, uglavnom proceduralne prirode, kojima će se poboljšati zaštita od diskriminacije u BiH. Neka od poboljšanja koja očekujemo uključuju produženje rokova za podnošenje prijava u sudovima u slučajevima diskriminacije, kao i povećanu zaštitu osoba koje prijavljuju ili djeluju kao svjedoci u slučajevima diskriminacije", za Fenu je istaknula Brešan.

Kopirati
Drag cursor here to close