Sud BiH

Određen pritvor Azri Bašić

Vijesti / Flash | 28. 11. 2016. u 13:17 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za određivanje pritvora osumnjičenoj Azri Bašić, Sud Bosne i Hercegovine je donio rješenje kojim je usvojen prijedlog Tužiteljstvo te je osumnjičenoj Bašić određen pritvor koji po ovom rješenju može trajati do 22. prosinca 2016. godine ili do nove odluke Suda.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičena počinila kazneno djelo za koje se tereti, te je osumnjičenoj Bašić odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, te zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Azra Bašić je osumnjičena za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 142. stav 1. Krivičnog zakona SFRJ (KZ SFRJ) i kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana iz člana 144. stav 1. KZ SFRJ, u vezi s članom 22. istog zakona, priopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, osumnjičena se tereti da je u razdoblju od mjeseca travnja 1992. godine, pa do mjeseca lipnja 1992. godine, na području općine Derventa, osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Navedena osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky, SAD, nakon čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, lišena slobode i procesuirana zbog imigracijske prijevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close