Cijene zemljišta

Određen jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću

Vijesti / Flash | 03. 12. 2016. u 08:48 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Damiru Hadžiću, bivšem načelniku Općine Novi Grad i bivšem ministru komunikacija i prometa BiH, potvrdila je glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo Azra Bavčić za N1.

Hadžić je uhićen u akciji Blok i osumnjičen je za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Podsjetimo, završeno je ročište Damiru Hadžiću za određivanje jednomjesečnog pritvora. Odluka će pak biti donesena naknadno.

Senad Osmić, postupajući tužitelj naveo je da je osumnjičeni Hadžić, zajedno sa Esedom Radeljašom dogovarao cijene zemljišta po kojima će Radeljašu biti isplaćena naknada, nakon što mu je to zemljište oduzeto, piše N1.

Cijena naknade iznosila je 550 KM po kvadratnom metru, a ukupan iznos isplaćen Radeljašu iznosio je 1.03 milijuna KM. Tužiteljstvo navodi da su Hadžić i Radeljaš dogovorili da i vještak prilikom određivanja bude Kasim Zulum.

Tužiteljstvo navodi da cijena zemljišta nije određena u skladu sa Odlukom Općinskog vijeća, nego prema instrukcijama.

Radeljaš je u to vrijeme obavljao funkciju općinskog vijećnika. Tužiteljstvo za Hadžića traži jednomjesečni pritvor, a kao razlog navodi mogući utjecaj na svjedoke, skrivanje ili eventualno falsificiranje dokaza.

Davor Martinović, Hadžićev odvjetnik tvrdi da njegov klijent nije imao nikakvog utjecaja na donošenje odluka, te da su to radile nadležne općinske službe.

Tijekom elaboracije navoda, Hadžić je kazao da bi njegovo zadržavanje u pritvoru moglo ugroziti njegov radni status, i ugroziti egzistenciju obitelji.

Odluka o određivanju pritvora, kako je navedeno, biće donesena naknadno.

Kopirati
Drag cursor here to close