Ništa od ukidanja

Odluka o popisu stanovništva ostaje na snazi

Vijesti / Flash | 15. 06. 2016. u 17:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) nisu danas prihvatili niti jedan od zaključaka koje je usaglasio prošireni Kolegij, a koji se tiču povlačenja Odluke o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić.

Odluka koja je sporna propisuje da će obrade podataka 196.000 popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici što je izazvalo oštre reakcije u Republici Srpskoj te je Klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zatražio hitnu sjednicu koja je započela 30. svibnja.

Zaključci zastupnice SNSD-a Dušanke Majkić bili su da se Vijeće ministara očituje o ovoj odluci Jukića i da je stavi izvan snage. Također, zatražila je da se donesu izmjene i dopune o popisu i rok za objavu rezultata pomjeri za 31. prosinca ove godine.

Predsjedavajuća Kluba Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević također je tražila da se izmjeni zakon i rok za objavu rezultata popisa pomjeri sa 1. srpnja na 31. prosinac, ali i da Jukić sam povuče spornu odluku.

Pandureićeva je rekla novinarima u Sarajevu da je zakon jasan i da se zakonodavna, izvršna i ostale razine vlasti nemaju pravo miješati u rad Agencije za statistiku BiH, te da jedino što može uraditi parlament BiH jeste da pozove Jukića da povuče odluku.

"Jukić je zaboravio da nema ovlaštenja da donese takvu odluke. Sve odluke u Agenciji se donose u konsezusu njenog rukovodstva, dakle direktora i dva zamjenika", naglasila je Pandurevićeva. Ona je dodala da je za ovakvu odluku Jukić morao da ima suglasnost svojih zamjenika.

Ništa od toga nije dobilo potrebnu podršku zastupnika čime je okončana hitna sjednica Zastupničkog doma PSBiH.

Komentirajući mogući disciplinski postupak protiv tužitelja Tužiteljstva BiH ukoliko se utvrdi da je vršio pritisak na Jukića da donese spomenutu spornu odluku, Pandurevićeva je naglasila da to u ovom trenutku ne znači ništa.

"To ne znači ništa u ovakvom VSTS-u. Do sada smo više puta čuli da je pokrenut disciplinski postupak koji je okončan tako što je utvrđeno da nema elemenata odgovornosti", rekla je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close