Adresni registar

Odluka o adresnom sustavu Grada Mostara pred vijećnicima

Odluka o adresnom sustavu Grada Mostara definira osnovne administrativne jedinice adresnog registra, odnosno naseljena mjesta i granice istih.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2023. u 15:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka o adresnom sustavu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te brojevima zgrada naći će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća u Mostaru.
U obrazloženju ove odluke navodi se kako je u svim općinama i gradovima u Federaciji BiH uspostavljen jedinstven sustav vođenja adresnih podataka čime su stvoreni preduvjeti da jedinice lokalne samouprave krenu sa rješavanjem nagomilanih problema u evidenciji službenih adresnih podataka kao što su dupli i bb kućni brojevi, neažurne i nedefinirane granice ulica i naseljenih mjesta i ostalo.

Grad Mostar je kako se navodi 2022. godine započeo sa uspostavom baze podataka adresnog registra.

''U 2022. godini prikupljeni su podaci s terena za naseljena mjesta Mostar, Cim, Rodoč i Ilići, dok su u ovoj godini prikupljeni podaci za sva ostala naseljena mjesta u Gradu Mostaru'', navodi se u obrazloženju, a svi prikupljeni podaci su importirani u službenu bazu podataka adresnog registra.

Ta baza podataka, kako navode predstavlja kvalitetnu podlogu za sve aktivnosti oko revizije postojećeg stanja.

Odluka o adresnom sustavu Grada Mostara definira osnovne administrativne jedinice adresnog registra, odnosno naseljena mjesta i granice istih. Definirane su i podjele naseljenih mjesta u smislu podjele na ulice i trgove ili naselja.

''Odluka definira izgled pločica za označavanje kućnih brojeva i naziva ulica, trgova, naselja i naseljenih mjesta i kao takva predstavlja osnovu za postupak sustavnog označavanja na terenu. Odluka također definira formiranje Povjerenstva za adresni sustav koje će na temelju postojećih podataka u suradnji sa nadležnom Službom za katastar pripremati prijedloge odluka koje su u nadležnosti Gradskog vijeća (imenovanja novih ulica i trgova i druge promjene koje se odnose na ulice, trgove, naselja i naseljena mjesta)'', navode.

Inače, ova točka je ranije bila pred vijećnicima, a tada je bio problem popis naseljenih mjesta, jer su neki vijećnici smatrali da ne odgovaraju stvarnosti.

Trebaju li nazivi ulica u Mostaru biti dvojezični, kako riješiti ''duple'' brojeve i neusklađenost podataka, neka su od pitanja postavljena tijekom prve rasprave o adresnom sustavu Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima te zgrada brojevima.

Ranije je žustru raspravu izazvala i promjena naziva Ulice maršala Tita koja tada nije dobila potrebnu većinu na sjednici Gradskog vijeća.

Kopirati
Drag cursor here to close