Puklo

Odgođena sjednica Doma naroda

Vijesti / Flash | 20. 03. 2017. u 11:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgođena je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH koja je najavljena za danas u 12 sati, potvrdio je Bariša Čolak, predsjedavajući ovog Doma.

Naime, predsjedatelj Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (SNSD), njegov zamjenik Dragutin Rodić (DNS) i izaslanik Nebojša Radmanović (SNSD) ranije su najavili bojkot sjednice.

Zbunjeni

Čolak je rekao kako otkazivanje jedne sjednice ne mora značiti blokadu, ali ako se to nastavi da to može biti veliki problem za BiH. Dodao je kako će se održati sastanci Klubova, te da će nakon toga, vjerojatno, biti održan i Kolegij o sudbini današnje sjednice.

''Mislim da je ovo ozbiljna stvar i da će se konsultacije napraviti na svim razinama, ne samo na razini naših klubova'', kazao je Čolak.

Spomenuta trojica izaslanika su za banjolučke medije izjavili da se, osim problema prouzročenih predajom zahtjeva za reviziju presude za genocid protiv Srbije, trebaju riješiti i pitanja tužiteljstava i sudaca, odnosno "prisustva stranaca u Ustavnom sudu BiH".

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić izjavio je da je zabrinjavajuća činjenica da tri izaslanika iz srpskog naroda nisu došla na sjednicu tog doma koja je bila zakazana za danas.

Po njegovim riječima, način na koji su oni danas izostali sa sjednice je u najmanju ruku zbunjujući, jer nisu pismenim putem najavili svoje odsustvo niti su tražili, kao izaslanici u Domu naroda, bilo kakvo odgađanje sjednice.

''Mi, praktično, na ovaj način na koji su oni to danas učinili, ne znamo ni razloge zbog čega nisu došli. Na Kolegiju Doma koji smo jutros održali, nakon što nas je tajnik Doma izvijestio da ima službenu zabilješku i kontakte s ova tri izaslanika o njihovom nedolasku, konstatirali smo da bi bilo bespredmetno da držimo predstavu ovdje, u ovoj sali i Kolegij je ocijenio da danas nećemo održati sjednicu'', kazao je Softić.

Softić ističe da ga od Nebojše Radmanovića, Sredoja Novića i Dragutina Rodića, koje cijeni kao kolege u Domu naroda, iznenađuje u najmanju ruku način na koji su danas doveli sve kolege u Domu naroda pred svršen čin, na način da su to uradili bez ikakvog obrazloženja i pismenog izjašnjenja.

Nema kazni

Softić je dodao da nemaju poslovnički mogućnost da sankcioniraju ljude za nedolazak na jednu sjednicu.

''Ali, u svakom slučaju, na narednoj sjednici, na narednom Kolegiju, razgovarat ćemo o toj temi i vidjet ćemo šta su prije svega razlozi za ovo. Jesu li oni političke prirode ili ima nešto drugo što se dogodilo danas u vezi s njihovim nedolaskom'', naveo je Softić.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao je, među ostalim, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama uvode se naknade za prijevoz, topli obrok, smještaj i odvojeni život za suce i tužitelje, te određene kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama na državnoj razini, utvrđene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i odgovarajućim podzakonskim aktima.

Kopirati
Drag cursor here to close