VSTV

Odgođena rasprava o zloupotrebama CMS-a i istupima nositelja pravosudnih dužnosti

''U cijelosti se primjenjuje CMS sustav. Svi predmeti su raspoređeni i svaka radnja svakog tužitelja je zavedena u CMS sustav i može se vidjeti'', kazala je Tadić početkom ožujka.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2021. u 16:17 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svom izlaganju pred VSTV Gordana Tadić, glavna tužiteljica Državnog tužiteljstva je kazala kako je Tužiteljstvo uputilo dopis VSTV-u da im se omogući primjena CMS sustava s obzirom na ustroj Tužiteljstva.

''Mi ćemo imati timove, razgovarali smo sa vašim predstavnicima koji rade na ovom sustavu. Mi sada radimo prema Pravilniku o raspodjeli predmeta u Odjele, a kasnije rukovoditelji Odjela vrše presignaciju tužiteljima u tim odsjecima'', kazala je Tadić, navodeći da misli da se ovako radi i u drugim tužiteljstvima.

''U cijelosti se primjenjuje CMS sustav. Svi predmeti su raspoređeni i svaka radnja svakog tužitelja je zavedena u CMS sustav i može se vidjeti'', kazala je Tadić početkom ožujka.

Selim Karamehić je na današnjoj sjednici kazao kako je ovoj točki potrebno posvetiti više vremena, te ukoliko je potrebno pozvati i Ured disciplinskog tužitelja zbog prozivki u javnosti, s čime se nije složila članica Berina Alihodžić.

''Prozivani su ljudi i da su lopovi, pa se nije zvao UDT'', kazala je Alihodžić.

Davor Martinović je kazao kako se pita da li je ovo pitanje za sjednicu Vijeća ili UDT.

''Ja sam 18. veljače pisao svim članovima Vijeća gdje sam predložio da se od UDT-a zatraži podatak o uloženim pritužbama, mi imamo mostarski i brčanski slučaj, te slučaj Tuzla'', kazao je Martinović dodajući kako Vijeće svaki drugi dan dobija e-mail od bivše članice Vijeća i sadašnjeg tužitelja iz Tuzle, te dodao kako mu nije jasno po kojem kriteriju radi UDT.

''Na jednoj stranici Izvještaja [Izvještaj UDT-a čije razmatranje je odgođeno na jednoj od prethodnih sjednica] piše da uzimaju predmete kronološkim redom. Zbog interesa javnosti trebaju uzeti hitne predmete. Hoćemo li mostarske i brčanske predmete uzeti za godinu?'', upitao se Martinović.

''Mi stvaramo dojam da se ništa ne radi. A ovdje se svi polomiše, a ne uspijevamo tu količinu rada prezentirati'', kazao je.

Višestruka imenovanja predsjednika sudova uprkos disciplinskim kaznama

Na današnjoj sjednici za predsjednika Općinskog suda u Livnu imenovan je Niko Cvitanović. Njemu je ovo peti mandat.

On je kazao kako mu je cilj da jačanje povjerenja javnosti u rad pravosuđa dodajući kako će Sud raditi u zakonskim rokovima.

Alihodžić je nakon njegovog izlaganja istaknula problem višestrukih mandata nosilaca pravosudnih funkcija ističući kako joj nije jasno da od 11 sudija nitko nije našao shodno da se javi.

Sanela Gorušanović – Butigan, potpredsjednica Vijeća, je kazala kako ovo nije prvi put da se ova tema pokreće, te da misli da je poslana poruka da se trebaju prijavljivati.

''Ne trebamo danas potencirati ovu temu i gdje imamo dobre kandidate, njih smo i izabrali. Predsjednik u Livnu je dobar kandidat i nema smisla da se vraćamo na početak'', kazala je Gorušanović – Butigan dodajući kako nije prirodno da netko ne želi da napreduje i da se ne prijavi za predsjednika.

Za predsjednika Općinskog suda u Travniku na peti mandat imenovan je Goran Dujić. Kako je rečeno u uvodnom izlaganju, protiv njega je 2009. godine vođen disciplinski postupak.

Postupak je vođen i protiv izabrane predsjednice Općinskog suda u Kiseljaku, Božane Banduka. Ona je također imenovana peti put.

Prije njenog imenovanja, članovi Vijeća su istaknuli kako još uvijek nije normiran način izbora predsjednika sudova.

Kopirati
Drag cursor here to close