PS BiH

Odgođena rasprava o prijedlogu izmjena Zakona o lijekovima

Vijesti / Flash | 13. 12. 2016. u 15:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravna komisija Zatupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici odgodila raspravu o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima u drugoj komisijskoj fazi, te će zatražiti od Kolegija Doma dodatni rok od 15 dana za dostavljanje izvještaja.

Članica Komisije Borjana Krišto ranije je dostavila dva amandmana na predloženi zakon, a član Komisije Momčilo Novaković je na samoj sjednici Komisije predložio jedan amandman.

Produženje roka za dostavu izvještaja, kako je rečeno, potrebno je da bi se članovi Ustavnopravne komisije upoznali o uloženim amandmanima kao i da predlagač zakona dostavi mišljenje o njima.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojim bi Vijeću ministara bilo omogućeno da, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, imenuje dva nezavisna eksperta u sastav Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Zadatak nezavisnih eksperata u Stručnom vijeću Agencije će biti da zastupaju interese BiH, pravovremeno ukazuju na obaveze Vijeća ministara i daju stručni doprinos u pripremi konstruktivnih prijedloga za Vijeće ministara BiH.

Prema predloženim izmjenama Zakona, Stručno vijeće Agencije će činiti dva kandidata Vijeća ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko Distrikta BiH.

Ustavnopravna komsija je danas razmatrala i Zahtjev Ustavnog suda BiH za davanje odgovora na navode iz Zahtjeva zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. ožujka, Danom nezavisnosti Republike BiH.

Nakon rasprave članova Komisije dogovoreno je da se odgodi izjašnjavanje o ovoj točki. Tijekom diskusije predloženo je nekoliko zaključaka, ali nijedan nije dobio potrebnu podršku.

Ustavnopravna komisija podržala je i u dalju parlamentarnu proceduru uputila zastupničku inicijativu Borislava Bojića koji je predložio da se zaduži ''Institucija ombudsmena za l?udska prava BiH da izradi poseban izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih, odnosno službenih obil?ežja u Bosni i Hercegovini“.

Komisija je razmatrala i u dalju parlamentarnu proceduru će biti upućena zastupnička inicijativa Denisa Bećirovića kojim bi se zadužilo ''Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima se propisuje da izabrani član Predsjedništva BiH ne smije biti član političke stranke, odnosno da, po stupanju na dužnost, podnosi ostavku na stranačke dužnosti, te o tome obavještava PSBiH“.

Nije podržana inicijativa zastupnika Denisa Bećirovića kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu PSBiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o nagradi Zemal?skog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

Članovi Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, prometa i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u drugoj komisijskoj fazi podržali su izmjene Zakona o osnovama sigurnosti prometa n? put?vim? čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je podržala i 22 amandmana koje su na tekst ovog zakonskog prijedloga predložili izaslanik Kluba Hrvata Mario Karamatić i Vijeće ministara BiH te su oni postali sastavni dio komisijskog izvještaja upućenog Domu naroda PSBiH u dalju parlamentarnu proceduru.

Komisija je dala pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma.

Odgođeno je razmatranje davanja suglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara Republike Albanije, Vijeća ministara BiH, Vlade Republike Makedonije, Vlade Crne Gore, Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o uspostavljanju balkanskih medicinskih snaga.

Za sljedeću sjednicu Komisije odgođeno je i razmatranje Izvještaja sa tematske sjednice Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda PSBiH o temi "Stanje i perspektive sektora poljoprivrede u BiH", održane 17. studenog.

Komisija je podržala rang - listu kandidata za članove Upravnog odbora Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, čiji je autor Regulatorna agencije za komunikacije.

K znanju je primljeno i nekoliko izvještaja o međunarodnim aktivnostima komisija i delegacija PSBiH, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close