Brojanje

Odgođena odluka o Stocu

Vijesti / Flash | 10. 10. 2016. u 11:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnje izborno povjerenstvo BiH je na početku današnje sjednice razmatrala hoće na dnevnom redu biti prijedlog odluke o poništavanju izbora u izbornoj jedinici Stolac.

Tri člana Povjerenstva glasovala su za to da se ova točka nađe na dnevnom redu, dok su četiri člana bila protiv. Za su bili predsjednik Povjerenstva Ahmet Šantić te članovi Irena Hadžiabdić i Suad Arnautović.

Članovi Povjerenstva iz reda hrvatskog naroda zatražili su da se prolongira donošenje odluke o poništenju izbora u Stocu.

Nakon pauze glasovanje je ponovljeno i s obzirom da je rezultat glasanja bio isti, tri "za“ i četiri "protiv“, ova točka nije uvrštena u dnevni red.

Nakon utvrđivanja dnevnog reda, član Povjerenstva BiH Vlado Rogić je kazao da među članovima Povjerenstva nije uopće upitno treba li doći do ponavljanja izbora u Stocu ili ne.

''Čini mi se da se nameće zaključak da svi želimo da to bude, i nama je stalo da to bude što prije, ali da se za to osiguraju sve potrebite predradnje'', kazao je Rogić za N1. 

Predsjednik SIP-a Ahmet Šantić je nakon sjednice izjavio novinarima da su on i dvoje kolega smatrali da su ispunjeni formalni uvjeti za donošenje odluke o poništenju izbora u Stocu.

''Imali smo svu relevantnu, neophodnu dokumentaciju. Pričekali smo da dobijemo kompletan izvještaj i od Općinskog izbornog povjerenstva Stolac i od svih zainteresiranih subjekata. Nije bilo nikakvog razloga da ne idemo u tom smjeru'', kazao je Šantić.

Istaknuo je da nakon donošenja odluke o poništenju predstoji određeno vremensko razdoblje kada se SIP BiH treba pripremiti, odnosno donijeti odluku o ponovljenim izborima, „da bi to vrijeme iskoristili za sve logističke stvari potrebne za nove izbore“.

''Znači tiskanje novih glasačkih listića, obrazaca, tehničke uvjete za samu provedbu izbora, sigurnost na izborima. Praktički, današnjom odlukom mi smo u jednom velikom kašnjenju. Po pravosnažnosti ove odluke donosi se odluka o raspisivanju novih izbora. S obzirom da je danas nismo donijeli, ne mogu reći koliko je izvjesno kada će se ona donijeti'', kazao je predsjednik SIP-a BiH.

On smatra da su bili ispunjeni svi uvjeti da se danas razmatra prijedlog odluke o poništavanju izbora u izbornoj jedinici Stolac, te da razlozi za njeno neuvrštavanje u dnevni red koji su izneseni tijekom sjednice, „u smislu da se vode određeni drugi postupci koji treba da prethode ovoj odluci, apsolutno ne stoje“.

Naveo je da SIP BiH ima i prigovora koji se odnose na rad izborne administracije u Stocu, i predsjednika izbornog povjerenstva u Stocu, i prema određenim kandidatima.

''Nikada u svojoj povijesti SIP BiH nije čekao dok se ti postupci završe da bi nakon završetka njihovog postupka donijela odluku o poništenju. To znači da bi mi mogli čekati 10, 15, 20 dana, dok određene odluke SIP-a budu donesne po prigovorima. Naše službe rade po prigovorima'', naveo je Šantić, dodajući da će ti postupci teći paralelno i „oni nisu razlog da se danas odluka nije donijela“.

Šantić je kazao da svaki dan dobivaju izvještaje od ministarstva unutarnjih poslova da je sigurnosna situacija u Stocu dobra, da nema nekih posebnih nagovještaja.

''U Stocu, gdje su policijske snage 2. listopada poslije 16 sati uredovale, a neki mobilni timovi išli od kuća do kuća i prikupljali glasačke listiće, i sad davati legitimitet tome mislim da je čak neozbiljno. Prema tome, treba poništiti kompletan izborni proces, vratiti povjerenje građanima Stoca'', potcrtao je Šantić.

Pozvao je političke subjekte, naročito one koji su se kandidirali za izbore u Stocu, da svojim ponašanjem doprinesu smirivanju tenzija u Stocu.

Na novinarsko pitanje da li se zna koliko je glasača s dokumentima izdatim od organa drugih država glasovalo taj dan u Stocu i što učiniti da se to ne ponovi, Šantić je kazao da će njegov prijedlog biti da na svakom biračkom mjestu u općini Stolac bude po jedan predstavnik u ime SIP-a.

Pozvao je i međunarodne promatrače i promatrače nevladinih organizacija da budu tu, te dodao da posebnu obuku treba izvršiti s članovima biračkih odbora.

Jedan od članova SIP-a BiH koji je bio protiv uvrštavanja u dnevni red prijedloga odluke o poništavanju izbora u izbornoj jedinici Stolac, Stjepan Mikić, je nakon sjednice izjavio novinarima da se ne radi o tome da su on i njegove kolege protiv donošenje odluke o ponavljanju izbora, nego smatraju da je preuranjeno, „da treba provesti još određene radnje da bi utvrdili kakvo je stanje i onda donijeti odluku o ponavljanju izbora“.

''Dakle, nitko od nas nije bio protiv ponavljanja izbora, ali smatramo da je sada još prerano donijeti takvu odluku'', naveo je on.

Po njegovim riječima, treba riješiti sve prigovore koji su se odnosili na rad tog izbornog povjerenstva i „na kompletno stanje kakvo je nastalo tamo“.

''Trebali bi pozvati i tijelo koje je zaduženo za osiguranje na tom prostoru, da vidimo kakva su njihova mišljenja, da li mi možemo donijeti sad odluku i za 14 dana provesti tamo izbore'', kazao je Mikić te dodao da postoje i prigovori koji zadiru i u pitanje odgovornosti kandidata koji su bili na listama.

Upitan kako komentira to što su mogli glasati glasači s hrvatskom putovnicom, Mikić je odgovorio da takvu odluku nitko nije mogao donijeti, „a ako je netko takvu odluku donosio odgovarat će za to“.

''Izborni zakon i podzakonski akti i naš Pravilnik o provedbi izbora, u svima se kaže na temelju kojih dokumenata birači mogu izaći na biračko mjesto. To su važeća tri dokumenta koja je izdala država BiH - osobna iskaznica vozačka dozvola ili putovnica BiH'', podsjetio je Mikić.

U SIP-u počelo brojanje glasačkih listića iz Srebrenice

U Glavnom centru za brojanje glasova u Sarajevu, uz nazočnost promatrača, počelo je prebrojavanje glasačkih listića sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice, javio je dopisnik Srne.

Prema zaključku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP), u Glavnom centru brojanju glasova sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice mogu nazočiti akreditirani promatrači za ova biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću.

Brojanje je počelo u 15.00 sati.

Vreće sa glasačkim materijalom iz Srebrenice dovezene su u subotu uvečer oko 19.00 sati u skladište SIP-a u Istočnom Sarajevu.

Prema preliminarnim, neslužbenim i nekompletnin podacima SIP-a, zajednički srpski kandidat za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić osvojio je 3.980 glasova birača na lokalnim izborima 2. listopada, a Ćamil Duraković 1.742.

Kopirati
Drag cursor here to close