o referendumu u RS

Odgođen sastanak Vijeća za provedbu mira

Vijesti / Flash | 22. 08. 2016. u 15:45 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sastanak Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a) neće biti održan u utorak, potvrđeno je za N1 iz OHR-a.

''Sastanak veleposlanika Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC-a) neće biti održan sutra, kako je ranije najavljeno. Dodatne konzultacije su u tijeku, a više informacija o sljedećoj sjednici Upravnog odbora PIC-a na nivou veleposlanika će biti dostupno uskoro'', kazali su iz OHR-a.

Podsjećamo, Upravni odbor PIC-a ponovio je nedavno u paragrafu 11. da je Ustavni sud BiH sastavni dio Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i da je ključ za njegovu provedbu.

"Ustav BiH eksplicitno navodi da su odluke Suda konačne i obvezujuće. Politički nesporazumi trebaju se rješavati unutar postojećeg ustavnog okvira i, gdje god je to moguće, putem konstruktivnoga dijaloga. Upravni odbor je dalje podsjetio vlasti BiH na njihovu obvezu da provedu sve neprovedene odluke Suda", naveli su tada nakon sastanka članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira na razini političkih direktora.

Podsjetimo, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da bi, ukoliko bi Ustavni sud BiH na osnovu zahtjeva entitetskog parlamenta preispitao i stavio izvan snage svoju odluku o neustavnosti 9. siječnja, kao Dana RS-a, bila preispitana odluka o održavanju referenduma u RS.

''Jasno je da je odluka koja može dovesti do kompromisa u rukama Ustavnog suda BiH'', utvrdio je Čubrilović.

Pozvao je danas veleposlanike Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) da, kako je priopćio, prihvate činjenicu da je Odluka o referendumu usvojena u skladu sa Ustavom, zakonom i Daytonskim sporazumom.

Naveo je da postoji pravna osnova, i ustavna i zakonska, za organiziranje i održavanje referenduma 25. rujna.

Kopirati
Drag cursor here to close