BiH

Iz CCI-a upozoravaju na važnost saslušanja za institucije čiji rad je ocjenjena negativnom ocjenom

Dok Parlamentarna skupština BiH, bar koristi mogućnost i realizira svoju ulogu u kontroli utroška javnih sredstava, iz CCI-a navode kako Odbor za reviziju pri Narodnoj skupštini Republike Srpske nema praksu pozivanja na saslušanje odgovornih, iako mu
Vijesti / Flash | 02. 06. 2020. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za financije i budžet Zastupničkog doma Parlamenta BiH će u srijedu 3. lipnja razmatrati šest izvještaja institucija koje su nakon provedene financijske revizije za 2018. godinu, dobile mišljenje s rezervom ili za financijske izvještaje ili za usklađenost sa zakonima, ili za obje ove komponente financijske revizije.

Organiziranje saslušanja za institucije čiji rad je ocjenjen negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom od strane uredâ za reviziju, jedna je od mogućnosti i daljih koraka djelovanja parlamentarnih povjerenstava po ovom pitanju koja se, na žalost, rijetko koristi, navode u svom priopćenju iuz Centra za civilne institucije.. 

Na prvom javnom saslušanju, organiziranom u ovoj godini pred Povjerenstvo za financije i budžet Zastupničkog doma PS BiH, naći će se Izvještaji sljedećih institucija: Ministarstva vanjskih poslova BiH; Ministarstva obrane BiH; Službe za poslove sa strancima BiH; Instituta za akreditiranje BiH; Direkcije za europske integracije BiH; Jedinice za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Na sjednicu će biti pozvani i predstavnici institucija kako bi odgovarali na pitanja članova povjerenstva. Saslušanja se odnose na Revizorske izvještaje iz 2018. godine. 

Revizorki izvještaji za 2017. godinu, među kojima su četiri izvještaja s ocjenom mišljenje s rezervom, bit će tek primljeni k znanju, bez organiziranja javnih saslušanja i mogućnosti izricanja sankcija odgovornima. 

Dok Parlamentarna skupština BiH, bar koristi mogućnost i realizira svoju ulogu u kontroli utroška javnih sredstava, iz CCI-a navode kako Odbor za reviziju pri Narodnoj skupštini Republike Srpske nema praksu pozivanja na saslušanje odgovornih, iako mu je to obveza iz Poslovnika o radu, Smjernica i Zakona o reviziji.

Kako navode, ipak, određene naznake poboljšanja se osjete u novom sazivu Odbora za reviziju NSRS, pa je krajem 2019. godine održana sjednica na kojoj je razmotreno devet negativnih izvještaja, uz prisustvo predstavnika revidiranih institucija. Posebno zabrinjava situacija u Parlamentu FBiH, koji ne samo da ne koristi ovu mogućnost, već čak više od dvije godine, nema formirano Povjerenstvo odgovorno za reviziju, u čijoj nadležnosti je organiziranje saslušanja.

Zbog svega navedenog, iz CCI-a upozoravaju kako je potrebno čim prije, ne samo formalno formirati nedostajuće povjerenstvo (pri Parlamentu FBiH) i zakazivati sjednice parlamenta i povjerenstva, nego iskoristiti puni potencijal i ulogu koje parlamentarna povjerenstva imaju pri kontroli utroška javnih sredstava, kao što su saslušanja odgovornih, pa čak i predlaganje sankcija.

U suprotnom, umjesto kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja javnog novca od strane javnih institucija, i pokretanje pitanja odgovornosti, javne, političke, disciplinske, moralne, te sankcioniranja neodgovornog ponašanja, propusta, nedostataka, dodatno se proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju, stoji u priopćenju CCI-a.

Kopirati
Drag cursor here to close