Parlament FBiH

Odbor za ekonomsku politiku podržao zakon o visini stope zatezne kamate

''Na ovaj način bit će olakšano gospodarskim subjektima plaćanje dospjelih obveza, odnosno izmirenje glavnog duga'', kazao je Rošić.
Vijesti / Flash | 28. 01. 2020. u 16:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici podržao je donošenje zakona o visini stope zatezne kamate, kojim se predlaže da se stopa zatezne kamate sa 12 smanji na 10 posto godišnje.

Potvrdio je to Feni predsjednik Odbora Husein Rošić, navodeći da je svrha ovog zakonskog rješenja jačanje likvidnosti gospodarskih subjekata, te je propisano da iznos obračunate zatezne kamate ne može biti veći od glavnog duga.

''Na ovaj način bit će olakšano gospodarskim subjektima plaćanje dospjelih obveza, odnosno izmirenje glavnog duga'', kazao je Rošić.

Nada se da će ovaj zakon sutra biti podržan na sjednici Zastupničkog doma, kao i izmjena Zakona o izmirenju obveza po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH, koju su također odobrili članovi Odbora.

Izmjenom tog zakona predloženo je da se utvrdi novi datum kao krajnji rok za verifikaciju računa stare devizne štednje, čime se stvaraju uvijeti za propisivanje novog roka za verifikaciju potraživanja „starih deviznih štediša“ najkasnije do 31. prosinca 2022. godine.

Osim navedenog, podržan je zakon o porezu na ugljovodonike u FBiH, čiji je cilj uvođenje ekstra poreza na profit iz industije istraživanja i eksploatacije nafte i plina u rasponu od 30 posto.

Dana je suglasnost na Programa rada Zastupničkog doma, te prihvaćanje zaduženja po Ugovora o zajmu između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Javni prijevoz Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close