nacionalni interesi

Odbor negira za Bošnjake spornu nacionalnu strukturu u tužiteljstvima u RS-u

Vijesti / Flash | 28. 07. 2016. u 13:24 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja utvrdio je danas odgovor na zahtjev Kluba zastupnika bošnjačkog naroda za zaštitu vitalnog interesa u slučaju Zakona o javnim tužiteljstvima, koji je entitetski parlament usvojio 23. lipnja ove godine.

Klub Bošnjaka smatra spornim odredbe zakona koje se odnose na naziv jezika, nacionalnu strukturu u tužiteljstvima, a kako navode, preuzimanje ingerencije tužiteljstva s nivoa BiH i Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Međutim, u odgovoru Odbora Narodne skupštine RS-a za ustavna pitanja, koji je upućen Vijeću Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa, navodi se da Zakonom o javnim tužiteljstvima nije oštećen vitalni nacionalni interes niti jednog konstitutivnog naroda i da zahtjev bošnjačkog kluba nije utemeljen na Ustavu RS-a, navodi se u priopćenju iz Narodne skupštine RS-a.

''Ovakvim zahtjevom najgrublje se zloupotrebljava ustavni institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa'', navodi se u odgovoru Odbora, uz stav da je zakon potpuno anacionalan, da se jednako primjenjuje na sve i da se njegovom primjenom nijedan od konstitutivnih naroda ne dovodi u diskriminirajući položaj.

U skladu s propisanom procedurom, odgovor Odbora za ustavna pitanja, kojim je predsjedavao zamjenik predsjednika Odbora Davor Šešić, upućen je na dalje odlučivanje Vijeću Ustavnog suda RS-a za zaštitu vitalnog interesa.

Entietski parlament je 23. lipnja ove godine usvojio Zakon o javnim tužiteljstvima, na koji je Klub delegata bošnjačkog naroda 4. srpnja stavio veto.

Kopirati
Drag cursor here to close