SDA

Odbjegla četvorka još na čekanju

Vijesti / Flash | 26. 12. 2016. u 19:31 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa za reformu i demokratizaciju SDA iza koje stoje Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić i Salko Sokolović izdala je priopćenje za javnost u kojem navodi da nije održan sastanak s radnom grupom SDA radi utvrđivanja daljih aktivnosti na poboljšanju stanja u toj stranci.

U priopćenju koje je podijeljeno novinarima navodi se kako nisu stečeni uvjeti za održavanje sastanka s obrzirom na to da je u njegovoj pripremi bilo dogovoreno da predsjednik Bakir Izetbegović smijeni organe i dužnosnike SDA koji su odgovorni za krađu i namještanje Kongresa održanog u svibnju prošle godine, prenijela je Srna.

U pripremi sastanka Izetbegović je, prema navodima "nezadovoljne četvorke" trebao staviti izvan snage sve odluke koje su, od održavanja takvoga Kongresa donošene i usvajane, a odnose se na nedemokratske smjene i sankcioniranja članova Grupe za reforme i demokratizaciju SDA, te obustavi nestatutarna spletkarenja svojih bližih suradnika kojima se pokušava zastrašiti izabrane predstavnike naroda.

"S obzirom na to da predsjednik Izetbegović ponovo nije ništa učinio u tom pravcu, nisu se stekli osnovni uvjeti za održavanje sastanka i isti nije ni održan", navodi se u priopćenju te se podsjeća članstvo SDA kako je na zahtjev i nakon prvoga razgovora s Grupom za reforme, u kolovozu prošle godine, Izetbegović javno dao riječ da će ući u proces demokratizacije stranke, sankcionirati krađu glasova i namještanje slabih i poslušnih kadrova na Šestom kongresu, da će Statutom osigurati demokratski izbor unutar SDA za predsjednike na svim razinama.

"Sve je ovo bilo obećanje predsjednika Izetbegovića i aktualnog vrha da će se uraditi najkasnije do početka 2016. godine. Evo, skoro godinu i pol nakon tih obećanja pozivamo ga, neka članstvu i javnosti BiH odgovori šta je od svega toga ispoštovano", navodi se u priopćenju.

"Nezadovoljna četvorka" i dalje zastupa stav da je u SDA hitno potrebno organizirati izvanredne izbore i omogućiti da članstvo sebi izabere najbolje predstavnike i organizacija izvanredne konvencije stvarnih predstavnika SDA s terena, jedinstva na principima dobra i reformskog puta stranke.

"S obzirom na sve gore navedeno, do daljeg mi nećemo biti dio kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, te ćemo svoje aktivnosti voditi u tom pravcu. Također, organizovat će i razgovore s članstvom i građanima na terenu, u kojima ćemo dodatno precizirati zajedničke stavove i pristup nadalje", navodi se.

Nezadovoljni zastupnici su poručili da se SDA hitno mora odrediti prema porukama birača, a ne prema željama pojedinaca, te da će se u tom pravcu nastaviti boriti za pošteno, slobodno i demokratsko društvo i BiH kao zemlju jednakih šansi za sve, a ne samo za odabrane i bliske grupacije.

Podsjećamo, Sadik Ahmetović, Šemsudin Mehmedović, Senad Šepić i Salko Sokolović napustili su prošlog tjedna sjednicu Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i najavili kako dalje neće sudjelovati u njegovom radu te da će o svojim daljim koracima i načinu političkoga djelovanja obavijestiti javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close