Bez poreznih olakšica

Odbijeni amandmani Naše stranke: Parlament protiv zaštite izvoznika, razvojnih investicija i radnika

Vijesti / Flash | 04. 02. 2016. u 10:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na jučerašnjoj sjednici Parlamenta Federacije usvojen je novi Zakon o porezu na dobit. Parlamentarna većina je odbila amandmane Naše stranke, kojim su zatražene porezne olakšice za gospodarstvenike koji svoju dobit ostvaruju izvozom i koji tu dobit ulažu u razvoj poduzeća i otvaranje novih radnih mjesta.

"Razočaran sam zbog činjenice da parlamentarna većina nije prepoznala pozitivne ideje ohrabrenja izvoza, razvojnih investicija te zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Sve predložene mjere su se pokazale uspješnim u regiji. Amandmani su dobili određenu podršku (po oko dvadesetak glasova za svaki) ali većina ih je oborila glasajući protiv i suzdržano, čime je vladajuća koalicija pokazala da je odlučna samo u tom da ignorira i obara konstruktivne prijedloge opozicije", kazao je Dennis Gratz, zastupnik u Parlamentu Federacije.

"Za naše prijedloge smo dobili i potporu gospodarstvenika, ali i brojnih udruženja građana. Mi ćemo nastaviti da se borimo za stvaranje zakonskog okvira koji će značiti povoljniji ambijent za poslovanje i razvoj ekonomije, širenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta. A parlamentarna većina treba konačno promijeniti smjer i početi se baviti onim što je opći interes, a ne obrana želja i ambicija vladajuće elite", rekao je Gratz.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević obrazložila je pred Zastupničkim domom Parlamenta FBiH Prijedlog zakona o porezu na dobit.

Ovaj zakon predstavlja jedan od reformskih zakona fiskalnog sustava Federacije BiH.

''Predloženim zakonom se proširuje porezna baza na dva načina, većim obuhvatom poreznih obveznika i većim obuhvatom oporezivih prihoda, odnosno smanjenjem opsega porezno priznatih rashoda'' kazala je Milićević u obraćanju zastupnicima.

Proširenje porezne osnovice i broja poreznih obveznika je potrebno da bi bila podržana borba protiv porezne evazije, kao i unaprjeđenje rasta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close