Nema žalbe

Odbijena žalba na odbijenu optužnicu zbog provođenja referenduma

Vijesti / Flash | 21. 07. 2017. u 13:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH odbio je žalbu Tužiteljstva BiH na odluku o odbijanju optužnice kojom su Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković osumnjičeni zbog provođenja referenduma o Danu Republike Srpske (RS).

Vijeće je odbilo žalbu kao neosnovanu i potvrdilo rješenje sudaca za prethodno saslušanje u kom je odbio optužnicu jer iz dokaza Tužiteljstva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili kazneno djelo “Neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH”.

Prema priopćenju Suda BiH o odbijanju optužnice, u odluci Ustavnog suda BiH ukazuje se na činjenicu da je izvršenje odluke u nadležnosti Narodne skupštine RS-a i “optuženi nisu imali realnu moć da suspendiraju tu odluku o provođenju referenduma”, piše Birn.

S druge strane, većina članova Komisije za sprovođenje referenduma, kako stoji u ranijem priopćenju, iz reda je narodnih poslanika koji su sudjelovali u donošenju odluke o referendumu, a nisu ''optuženi jer najvjerojatnije uživaju imunitet''.

Tužiteljstvo BiH je optužilo Karana, Reljića, Zmijanca i Petkovića da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućili realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH.

Kako je ranije navelo Tužiteljstvo, oni su odbili izvršiti konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu Republike Srpske.

Na ovu odluku ne postoji mogućnost žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close