Odbijenica

Odbijen zahtjev za suspenziju Čavke: Brojni predmeti prebačeni drugima

Vijesti / Flash | 08. 09. 2016. u 13:36 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska disciplinska komisija Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) odbila je zahtjev za suspenziju Olega Čavke, tužitelja Tužiteljstva BiH.

Zahtjev, koji je podnesen nakon što je Tužiteljstvo BiH otvorilo istragu protiv Čavke zbog pronevjere u službi, odbijen je kao neosnovan. Komisija je zaključila da je činjenična osnova optužbi koju Čavki na teret stavlja Tužiteljstvo BiH 'u bitnim elementima dovedena u ozbiljnu sumnju'.

Komisija smatra da pokretanje istrage ne predstavlja apriori osnov za zaključak da postoji opasnost od ugrožavanja osnovnih vrijednosti pravosudne funkcije i povjerenja javnosti u pravosuđe.

"Komisija ne isključuje mogućnost da je ovim slučajem u određenoj mjeri stvorena negativna percepcija prema pravosuđu, ali ocjenjuje da je takva percepcija rezultat ograničenog broja bitnih činjenica koje su dospjele u javnost", navodi se u odluci. Protiv ove odluke dozvoljena je žalba Drugostupanjskoj disciplinskoj komisiji.

Nakon toga Čavka je poslao podnesak VSTV-u i Uredu visokog predstavnika (OHR) u kojem je naveo određene nepravilnosti u radu Državnog tužiteljstva.

U pismu VSTV-u Čavka je naveo da mu je predmet koji je vodio protiv Kemala Čauševića i drugih oduzet odlukom glavnog tužitelja Gorana Salihovića bez ikakvog obrazloženja. Čavka tvrdi da mu je Salihović zabranio i da ispita Murata Đuderiju, koji se obratio Tužiteljstvu BiH kako bi ispričao tko je ukrao automobil tužiteljice Dijane Kajmaković.

Kako je naveo Čavka u pismu, Salihović mu je naložio i da istragu o stradanju obitelji Sefera Halilovića prebaci Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu, kao i da odluka o privremenoj blokadi dionica, unutar istrage u slučaju 'Bosnalijek', nikada nije poslata jer je predmet bio prebačen drugoj tužiteljici, dok je Čavka određen za pomagača.

Predmet Mire Džakule i šest članova disciplinske komisije Uprave za neizravno oporezivanje, kako je naveo Čavka u pismu, prebačen je drugom tužitelju, koji je tu istragu obustavio. Također, Čavka tvrdi da je nakon otvaranja istrage protiv Milana Tomasa i Mire Džakule glavni tužitelj predmet prebacio u drugi odjel, prenosi BIRN.

Čavka je BIRN-u BiH rekao da za sve njegove navode postoje pisani dokazi u Tužiteljstvu BiH, kao i u elektronskom sustavu kojem pristup ima VSTV.

Kopirati
Drag cursor here to close