Izmjene Ustava BiH

Odbacivanje načela konstitutivnosti sljedeća vruća tema?

Željko Komšić je naveo da su sve strane u BiH na ovaj ili onaj način prihvatile posljednje mišljenje Europske komisije. A upravo se ovo mišljenje naslanja na sve dosadašnje presude Europskih sudova za ljudska prava koja se tiču jednakopravnosti.
Vijesti / Flash | 20. 08. 2019. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odbacivanje načela konstitutivnosti naroda moglo bi biti nova tema koja će pokazati svu neslogu domaćih političara. Naime, nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio da bi se o odbacivanju ovog načela moglo razgovarati s europskim dužnosnicima, uslijedila je brza i oštra reakcija njegovog kolege iz Predsjedništva Milorada Dodika, koji navodi da su pokušaji osporavanja dva entiteta i tri konstitutivna naroda antidaytonski i antiustavni, prenosi Federalna televizija.

Željko Komšić je naveo da su sve strane u BiH na ovaj ili onaj način prihvatile posljednje mišljenje Europske komisije. A upravo se ovo mišljenje naslanja na sve dosadašnje presude Europskih sudova za ljudska prava koja se tiču principa jednakopravnosti naroda. A u jednoj od tih presuda, konkretno u slučaju Zornić, Europski sud i naložio je odbacivanje konstitutivnosti. Na ovo se, ističe Komšić, više ne može buniti ni HDZ BiH jer su prihvatili mišljenje EK.

No, ima li uporišta i koliko je realno očekivati izmjene Ustava BiH kojim bi načelo konstitutivnosti bilo odbačeno za federalnu televiziju je komentirao stručnjak za ustavno pravo Nurko Pobrić.

''Nisam optimist da bi došlo do značajnije promjene Ustava BiH, čak i u dijelu koji je naložio Europski sud za ljudska prava, s obzirom na politički kontekst u BiH'', smatra on.

Inače, načelo konstitutivnosti, kako tvrdi struka, zaostavština je bivših, propalih sustava. Ovo načelo i u našoj zemlji neće opstati, jer ga povijest ne želi i davno ga je opovrgla, poručuju.

''To je princip propalih društava, boljševizma, staljinizma. Povijest ga je odbacila i opet će odbaciti ma gdje se on nalazio. Ako nam on pravi probleme, a pravi, onda ga je bolje odbaciti danas nego sutra'', poručuje sociolog prof. Esad Bajtal.

Iz Međunarodnih krugova godinama upozoravaju našu zemlju da se bez izmjena Ustava BiH ne može kretati ubrzano k Europskoj uniji. A na koje izmjene nas konkretno upozoravaju?

''Na sve ono što imaju uređeno u svojim sustavima, a tamo nemaju ovog principa. Poručuju nam da krenemo dalje bez tog principa. 170.000 građana u posljednjih nekoliko godina je pobjeglo je iz ove zemlje tamo gdje tog principa nema. Kažu nam: izbacite taj princip umjesto što izbacujete ljude'', navodi Bajtal.

Neispunjavanje presuda Europskog suda za ljudska prava u brojnim slučajevima možda su najbolji primjer koliko vlast uopće brine o ljudskim pravima, prenosi Federalna.

Kopirati
Drag cursor here to close