Kazne 25.000 eura

Od subote obavezno testiranje i za bh državljanje pri ulasku u Njemačku

Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obvezne karantene, rekao je u četvrtak ministar zdravstva.
Vijesti / Flash | 07. 08. 2020. u 10:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj zaraženih u Njemačkoj veoma zabrinjavajuće raste. Vjerojatno i zbog povratnika iz "rizičnih zemalja", među kojima je i BiH. Oni su od sutra obavezni testirati se, u suprotnom slijede velike novčane kazne.

Najveći njemački aerodrom u Frankfurtu dobro je pripremljen za testiranja koja je najavio savezni ministar zdravlja Jens Spahn (CDU). Devetnaest kabina za testiranje tamo stoje već nekoliko tjedana. Putnici su u njima do sada mogli dobrovoljno se testirati, ukoliko su dolazili iz neke od "rizičnih zemalja". Sada će to biti obvezno.

"Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne starijem od 48 sati) ili se testirati ovdje", rekao je Jens Spahn na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

''Pandemija nije gotova'', rekao je Spahn.

Infrastrukturu, table upozorenja i mjesto za kabine za testiranje, u Frankfurtu osigurava kompanija Fraport, kaže za DW glasnogovornica aerodroma, navodeći da se kabine nalaze odmah iza dijela s putovničkom i carinskom kontrolom.

Putnici iz "rizičnih zemalja" samostalno bi se trebali uputiti prema kabinama za testiranje ili da direktno odu u karantenu. Nadležne službe najavljuju i nasumične kontrole. Ukoliko bude potrebno, onima koji ne budu htjeli da se testiraju, mogu biti izrečene kazne i do 25.000 eura, kazao je Spahn.

O tome će odlučivati pojedinačno svaka savezna pokrajina.

''Sloboda uključuje odgovornost''

Ovim obveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za "sigurnost".

"Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u osobnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost", rekao je Spahn.

Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je "pitanje solidarnosti", istaknuo je ministar.

Besplatne testove za putnike koje financira država, radit će Crveni križ Njemačke.

Njemačka, u kojoj ovog tjedna u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inozemstva.

Već nekoliko tjedana porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti. U četvrtak je ugledni institut Roberta Kocha objavio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 1045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od svibnja

Kopirati
Drag cursor here to close