Putuj Selma

Od prosinca vlakom iz Sarajeva za Zagreb?

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, prema trenutnoj tarifi, karta u jednom smjeru koštala bi 56,10 KM, a povratna 85,20 KM.
Vijesti / Flash | 25. 09. 2022. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najavljeni međunarodni vlak na relaciji Sarajevo – Zagreb, ako se dogovori promet istog, budući da se čeka odgovor Željeznica RS na inicijativu za sastanak koji su predložile Željeznice FBiH, počeo bi prometovati 11. prosinca ove godine.

Kazali su ovo za portal Radiosarajevo.ba iz Željeznica FBiH na upit kada bi mogla biti uspostavljena putnička linija Sarajevo-Zagreb-Sarajevo preko Banja Luke, a za koju je ranije bilo najava.

Povratna 85,20 KM

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, prema trenutnoj tarifi, karta u jednom smjeru koštala bi 56,10 KM, a povratna 85,20 KM.

"Ponovnom uspostavljanju ovog vlaka, prethodilo bi ponovno povezivanje Sarajeva i Banjaluke o čemu pregovaramo s Upravom Željeznica RS", potvrđeno nam je.

Kada je u pitanju uspostavljanje sezonskog putničkog vlaka Sarajevo-Ploče-Sarajevo koji je prometovao u periodu od 01. srpnja do 11. rujna, on je "u potpunosti opravdao očekivanja Željeznica FBiH".

"Ovaj vlak je prometovao samo petkom, subotom i nedjeljom (ukupno 11 vikenda, odnosno, 33 dana) i za to vrijeme na spomenutoj relaciji prevezeno je 4.666 putnika. Cijena karte u jednom pravcu iznosila je 25 KM, a cijena povratne karte koja je važila mjesec dana iznosila je 41,40 KM. Zbog velikog zanimanja putnika u sastav vlaka na relaciji Sarajevo-Ploče redovno su bile uvrštene dvije Talgo garniture s 472 mjesta za sjedenje. Iskazano zanimanje putnika za vožnju na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo najbolji je pokazatelj da bi ova linija i ubuduće trebala prometovati", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz ovog poduzeća.

Povećanje broja putnika 

Iznijeli su podatke kako su tijekom prvih osam mjeseci ove godine, Željeznice FBiH prevezle 239.000 putnika, što je za 150 posto više u odnosu na isti period 2021. godine i 5.352.490,24 tona robe, što je za 0,11 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Također, povećanje broja putnika zabilježeno je u svim željezničkim pravcima (Čapljina-Sarajevo-Čapljina, Konjic-Sarajevo-Konjic, Pazarić-Sarajevo-Pazarić, Sarajevo –Maglaj-Sarajevo, Sarajevo-Visoko- Sarajevo, Sarajevo – Zenica-Sarajevo).

Jedan od razloga za povećanje ovolikog broja prevezenih putnika je taj što su putnici prepoznali kvalitetu usluge koju nudimo, pa su se počeli vraćati željeznicama kao najkvalitetnijem, ekonomski najisplativijem i najsigurnijem obliku prijevoza.

"Pored kvalitetne usluge, Željeznice FBiH osigurale su svojim putnicima povlastice na kupovinu karte u iznosu od 30 posto (studenti, umirovljenici, novinari) i od 50 posto (djeca između 4 i 12 godina, slijepa lica i njihovi pratitelji)", naglašavaju iz Željeznica FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close