Granica

Od ponedjeljka izolacija za sve koji ulaze u BiH

Na sastanku Tegeltije sa Novalićem i Viškovićem zaključeno da svi državljani BiH koji se vraćaju iz inozemstva od ponedjeljka, 16. ožujka, budu u izolaciji u trajanju 14 dana.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2020. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na graničnim prijelazima u Federaciji BiH sutra ujutru počinje primjena mjera da svi građani BiH, koji ulaze u zemlju, budu upućeni u obaveznu izolaciju od 14 dana, potvrdio je to Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove za Avaz, istaknuvši da se na graničnim prijelazima Bijača, Kamensko, Gorica, Izačić, Šamac i Orašje, te dva međunarodna aerodroma Tuzla i Sarajevo kontinuirano provode pojačane kontrole u vezi sa pandemijom koronavirus.

Sanitarni upitnik

''Rasporedili smo veći broj federalnih sanitarnih inspektora na ovih šest prijelaza i dva aerodroma. Oni su tamo fizički prisutni 24 sata i imaju obvezu izricanja rješenja o ograničenom kretanju i izolaciji za građane određenog broja zemalja koji dolaze u BiH, kao i građane BiH koji dolaze iz tih zemalja'', rekao je Ajdinović.

On je precizirao da će, na osnovu zaključaka donesenih na sastanku predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije sa premijerima RS-a Radovanom Viškovićem i FBiH Fadilom Novalićem, održanog u petak u Doboju, svim građanima BiH koji od sutra u 06:00 sati uđu u BiH, bez obzira iz koje zemlje dolazili, biti izricano rješenje o obaveznoj četrnaestodnevnoj izolaciji.

''Poznato je da su svi putnici pri prelasku granice obavezni da ispune sanitarni upitnik'', dodao je Ajdinović.

Navodi da je Federalna uprava za inspekcijske poslove koordinira aktivnosti sa kantonalnim MUP-ovima, kao i Republičkim inspektoratom Republike Srpske, zavisno od toga gdje je prebivalište građana BiH koji su ušli na graničnim prijelazima koje pokriva Federacija.

Kontrola

''Republički inspektorat ima uvid u sve informacije - imenima i prezimenima lica, adresama, kontakt telefonima i datumu izdavanja rješenja obavezne mjere izolacije kako bi iz svojih nadležnosti mogli da poduzmu mjere izricanja rješenja, s obzirom na to da je riječ o putnicima koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj'', istaknuo je Ajdinović.

Između ostalog, Ajdinović je najavio da bi, pored instaliranih termalnih kamera na aerodromima u Tuzli i Sarajevu, koje pomažu u detekciji eventualno povišene tjelesne temperature putnika, uskoro ovakve kamere trebalo da budu postavljene i na tri najfrekventnija granična prijelaza koja pokriva FBiH.

Podsjećamo da je na sastanku Tegeltije sa Novalićem i Viškovićem zaključeno da svi državljani BiH koji se vraćaju iz inozemstva od ponedjeljka, 16. ožujka, budu u izolaciji u trajanju 14 dana.

Kopirati
Drag cursor here to close