Žene u policiji

Od 16.660 policijskih službenika u BiH, samo njih 9 posto su žene

Pročitajte intervju s Vericom Golijanin, višom inspektoricom u Federalnoj upravi policije
Vijesti / Flash | 15. 03. 2021. u 12:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su žene po popisu iz 2013. godine većinski dio stanovništva, još uvijek je prisutna diskriminacija i ograničena mogućnost njihovog sudjelovanja u javnoj sferi.

Policijsko zanimanje nije izuzetak, od ukupno 16.660 policijskih službenika u BiH, samo njih 9% su žene, iako Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH kaže da ravnopravna zastupljenost postoji tek kada je jedan od spolova zastupljen sa najmanje 40%.

Naime, zbog ovakvih podataka pokrenut je projekt ''Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH'', financiranog od strane Europske unije, u veljači je otpočela kampanja pod nazivom „Žene u policiji“. Kampanja će trajati do kolovoza ove godine, a cilj je razbijanje stereotipa kako je policija isključivo muško zanimanje, te pokazati da su žene itekako sposobne da ostvare uspješnu policijsku karijeru, uprkos svim izazovima i problemima s kojima se mogu susretati.

Osim očigledne podzastupljenosti, radno okruženje zna biti podložno predrasudama, a policijske službenice podvrgnute omalovažavanju. Nalazi istraživanja su pokazali da policijske službenice većinom imaju najniže policijske činove, uz evidentnu nezastupljenost žena na mjestima odlučivanja. S druge strane, brojna istraživanja, obavljena širom svijeta, dokazala su da žene, svojim kvalitetama i vještinama, neupitno doprinose učinkovitosti obavljanja policijskog posla.

Verica Golijanin, viša inspektorica u Federalnoj upravi policije, prva je s kojom je objavljen intervju:

Policijski posao za nju je počeo na neki neobičan način, kaže, jer nije razmišljala o tome.

''Pošto sam jedno izvjesno vrijeme boravila u inostranstvu i vratila se u zemlju, koja je u tom trenutku bila u jednom postkonfliktnom periodu, a ja sam jedna od prvih generacija koje su školovane na Policijskoj akademiji, kroz neke sam reklame koje su tada davali vezano za prijavu na radna mjesta policije počela razmišljati o tome. Negdje duboko u sebi maštamo o nekom lijepom, sigurnom okruženju bez kriminala, bez velikih problema, tako da sam mislila da možda u jednom momentu mogu i ja dati svoj doprinos'', rekla je Goljanin, dodajući da u policiji radi 20 godina te da je radila na različitim mjestima.

''Ovo mi je osma pozicija i trenutno sam u činu više inspektorice. Prošla sam od uniforme u činu policajke pa mlađe inspektorice, inspektorice, u operativnom dijelu sam radila izvjesno vrijeme, tako da imam iza sebe neku plodnu karijeru u svim segmentima policijskog posla'', kaže Goljanin.

Govoreći o provatnom životu i koliko rad u policiji na njega utječe, Goljanin kaže da kada se odlučite raditi u policiji morate imati na umu da je negdje, u jednom trenutku,
taj vaš posao na prvom mjestu.

''Kad kažem na prvom mjestu, specijalno kada radite u operativnom dijelu policije, vrlo često se desi da ne spavate kući. Idete rano ujutro na pretrese, radite po čitav dan ili idete u neki drugi grad da radite određene predmete. Tako da, ukoliko nemate razumijevanje porodice i njihovu podršku, može da bude jako teško'', kaže Goljanin.

Cijeli intervju pogledajte u videu:

Video: Policija i poštivanje ljudskih prava u BiH
Kopirati
Drag cursor here to close