ICTY

Očekuje se nalog o rasporedu za pretres žalbi u predmetu Prlić i drugi

Vijesti / Flash | 10. 12. 2015. u 11:10 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Serge Brammertz danas je Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio 24. Izvještaj Tužiteljstva o napretku ostvarenom u Strategiji okončanja rada Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koji se odnosi na razdoblje od 16. svibnja do 15. studenog 2015. godine.

Tužitelj je započeo obraćanje izvijestivši o statusu četiri preostala prvostupanjska i tri žalbena postupka pred ICTY-em. Tužiteljstvo očekuje izricanje prvostupanjskih presuda u dva postupka, u predmetima Radovan Karadžić i Vojsilav Šešelj.

U predmetu Ratko Mladić, Tužiteljstvo je usredotočeno na odgovaranje na dokaze koje izvodi obrana u najkraćim vremenskim rokovima potrebnim za ispunjenje svojih obaveza. U predmetu Hadžić Tužiteljstvo je nastavilo raditi na svim razumnim opcijama koje bi dovele do okončanja ovog suđenja.

Tužitelj je obavijestio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da su izricanje presude po žalbi u predmetu Stanišić i Simatović i pretres po žalbi u predmetu Stanišić i Župljanin zakazani za sljedeći tjedan.

Na kraju, Tužiteljstvo očekuje nalog o rasporedu za pretres po žalbi u predmetu Prlić i drugi.

Osvrćući se na predmete Kategorije II proslijeđene Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, tužitelj Brammertz je napomenuo da je dobio uvjeravanja da će tužiteljske odluke biti donesene u svim preostalim predmetima do kraja 2015., i izrazio zadovoljstvo što može reći da je ovo obećanje u velikoj meri ispunjeno.

U odnosu na kaznena gonjenja za ratne zločine na nacionalnoj razini u širem smislu, tužitelj Brammertz je napomenuo da se i dalje ostvaruje napredak u kaznenom gonjenju za ratne zločine na nacionalnoj razini, iako je on neravnomjeran i krhak.

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu, ciljevi zacrtani Nacionalnom strategijom za procesuiranje ratnih zločina neće biti postignuti, uz značajno odstupanje, i tužitelj je ohrabrio Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da usredotoči svoje napore na kazneno gonjenje u najkompleksnijim predmetima i predmetima najvećeg prioriteta.

Iako se u Srbiji nastavlja postizanje značajnih rezultata, tužitelj Brammertz je naglasio da se proces pozivanja na odgovornost u Srbiji nalazi na ključnom raskrižju.

U tom smislu, napomenuo je da činjenica da su prošlog tjedna visoko rangirani ministri vlade pratili na putu u Srbiju osuđenog ratnog zločinca, generala Vladimira Lazarevića, i organizirali mu doček nakon što je pušten na slobodu šalje potpuno pogrešnu poruku.

Osvrnuvši se na Hrvatsku, tužitelj Brammertz je istaknuo da s prosljeđivanjem predmeta Kategorije II iz Bosne i Hercegovine hrvatskim vlastima, “hrvatsko pravosuđe sada ima važnu priliku da jasno pokaže da se proces pozivanja na odgovornost nastavlja na nezavisan i nepristrasan način”.

Sumirajući trenutno stanje u kaznenom gonjenju za ratne zločine na nacionalnoj razini Brammertz je napomenuo da je “jasno da se širom prostora bivše Jugoslavije može i mora u većoj meri ostvariti pozivanje na odgovornost”.

Brammertz je također posebno napomenuo izazove u aktualnoj potrazi za nestalim osobama sa svih strana u sukobima. Napomenuo je da, kako bi se taj proces pokrenuo, “osobe koje znaju gdje se nalaze masovne grobnice i druga mjesta s posmrtnim ostacima treba potaknuti da se jave”.

Međutim, tužitelj je dodao da “danas, u mnogim dijelovima društva ratni zločinci se i dalje glorificiraju, a ljudi koji pružaju informacije o nestalim osobama rizikuju da budu proglašeni izdajnicima i postanu meta moguće odmazde”.

Brammertz je pozvao sve države u regiji da “pokrenu velike kampanje podizanja javne svijesti koje bi potaknule svjedoke, uključujući i izvršitelje zločina i njihove pomagače, da dostave informacije o nestalim osobama”.

Tužitelj je obavijestio Vijeće sigurnosti da je Tužiteljstvo nedavno završilo razmatranje svog rada tijekom protekla dva desetljeća na kaznenom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u sukobima. Rezultati tog istraživanja će biti objavljeni u travnju sljedeće godine i ta publikacija je osmišljena tako da bude praktični resurs koji će pomoći u kaznenom gonjenju ove kategorije zločina u budućnosti.

Tužitelj Brammertz je zaključio obraćanje osvrćući se na značaj očekivanog izricanja prvostuanjske presude Radovanu Karadžiću u narednim mjesecima. Istaknuo je sljedeće: “u skladu s mandatom koje je dobilo od Vijeća sigurnosti, Tužiteljstvo je pokrenulo postupke protiv mnogih vojnih i civilnih rukovoditelja sa svih strana u sukobima.

Međutim, suđenja Karadžiću i Mladiću možda najbolje oslikavaju razlog zbog kojeg je ovaj Međunarodni sud osnovan, kao i brojne izazove koje smo morali prevazići kako bismo ispunili svoj mandat. Zbog toga će njihovo uspješno okončanje biti nepogrešiv pokazatelj privrženosti međunarodnom miru, sigurnosti i pravdi koju su pokazali ovo Vijeće, Ujedinjeni narodi i države članice”, priopćeno je iz ICTY-ja.

Kopirati
Drag cursor here to close