Aerodom

Očekuje se let iz Italije: Federalni stožer naredio određivanje prostora za karantenu

Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba koja se tiče određivanja prostora za karantenu.
Vijesti / Flash | 26. 03. 2020. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusa (COVID-19) u četvrtak je u Sarajevu održana osma izvanredna sjednica Federalnog stožera civilne zaštite (FSCZ) kojom je predsjedavao načelnik Stožera  Fahrudin Solak, priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba koja se tiče određivanja prostora za karantenu.

U njoj se naređuje Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH da hitno pripremi epidemiološki izvještaj i dostavi ga Federalnom ministarstvu zdravstva radi donošenja rješenja o stavljanju u karantenu i određivanju prostora za karantenu povodom najavljenog dolaska čarter leta iz Rima na Međunarodni aerodrom Sarajevo planiranog za petak.

Ovom naredbom od JP Međunarodni aerodrom Sarajevo se traži da poduzme sve higijensko-epidemiološke mjere dezinfekcije prtljaga odmah nakon istovara iz aviona, a od Granične policije BiH da poduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi se osiguralo što kraće zadržavanje putnika na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, uz poštivanje svih preventivnih mjera i mjera dezinfekcije u skladu s prethodnim naredbama.

Foto: FUCZ / Sjednica FSCZ

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je zadužena da osigura prijevoz putnika i prtljaga nakon završene procedure na aerodromu do mjesta određenog za karantenu.

Za provođenje ove naredbe odgovorni su JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, županijsko ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo zdravstva i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close