Tihomir Dakić

Obvezno nošenje biciklističkih kaciga u BiH je prošlost

Vijesti / Flash | 20. 02. 2017. u 15:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici banjalučkog Centra za životnu sredinu pozdravili su danas usvajanje izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, kojim se za bicikliste ukida obvezno nošenje kacige.

Koordinator programa 'Transport' u Centru za životnu sredinu Tihomir Dakić smatra da je to veliki korak ka većoj i lakšoj promociji korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva, piše Fena,

''Svo ovo vrijeme korištenje zaštitne kacige u prometu je bilo pogrešno prikazano, te je biciklizam predstavljan kao opasna aktivnost. Međutim, istraživanja su pokazala da je jednako opasno kretati se pješice u gradu po trotoaru. Također, dobrobit dnevnog korištenja bicikla naspram opasnosti u prometu je u odnosu 20:1. Sada je na lokalnim zajednicama da više obrate pozornost na reguliranje prometa, demotiviranje upotrebe motornih vozila, promociju zdravih načina kretanja i smanjenje aerozagađenja. Pozivamo sve one koji su zbog kaciga prestali da koriste bicikl, da se vrate na njega i da poštujući prometna pravila uživaju u svim dobrobitima koje vožnja bicikla pruža'', naveo je Dakić.

I Milenko Džever, stručni suradnik za puteve i licence u Agenciji za sigurnost prometa RS napominje da zakonom nije zabranjeno nošenje kacige, već da građani sami mogu da izaberu hoće li je koristiti.

''Svakako da preporučujemo da ih djeca nose, dok dovoljno dobro ne savladaju vožnju bicikla. Do sada je stari član zakona destimulirao korištenje bicikla, a potrebno je upravo suprotno, da se destimuliraju korisnici motornih vozila, pogotovo kada su u pitanju gradske zone'', kazao je Džever, priopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Kopirati
Drag cursor here to close