Odluka

Obustavlja se zajedničko obavljanje molitve u džamijama

Kako je svako vrijeme poteškoća istovremeno i vrijeme iskušenja, na vjernicima kao i na njihovoj Islamskoj zajednici je obveza da pokažu solidarnost i da pomognu drugima, kako bi zajedno prebrodili ovu veliku kušnju.
Vijesti / Flash | 17. 03. 2020. u 18:18

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj 24. redovnoj sjednici Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je održana u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, Vijeće je raspravljalo i o novonastaloj situaciji uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

Tim povodom, Vijeće muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini apelira na sve članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da u vremenu kada se svijet suočava sa izazovom širenja korona virusa pokažu punu odgovornost i samokontrolu.

Vjerska je obveza muslimana iskazati brigu i odgovornost za zaštitu svoga zdravlja, zdravlja svoje obiteli, ali i svih ljudi. Zato Vijeće muftija još jednom naglašava obvezu vjernika, organa i institucija Islamske zajednice da poštuju preporuke nadležnih državnih organa, kako u domovini, tako i u domovinskim zemljama i bošnjačkoj dijaspori.

Vijeće muftija je odlučilo da će se, zbog novonastalih okolnosti širenja koronavirusa i zaštite zdravlja ljudi, učiti ezani redovno u džamijama, a da se do daljnjeg obustavlja zajedničko obavljanje dnevnih namaza u džematu (zajedničko obavljanje molitve u džamiji).

Za Islamsku zajednicu i njene pripadnike je iznimno važno da se simbolički očuva institucija džuma-namaza bez da se ugroze životi ljudi.

Imami će se pobrinuti da se džuma-namaz obavlja na način da će obredu prisustvovati imam sa onim džematlijama koje će odrediti imam i džematski odbor. Broj prisutnih na džuma-namazu neće prelaziti broj koji je predviđen mjerama nadležnih organa. Vijeće naglašava da osobe koje spadaju u rizične skupine (starije osobe, kronični bolesnici itd.) ni u kom slučaju ne dolaze u džamiju.

Kako je svako vrijeme poteškoća istovremeno i vrijeme iskušenja, na vjernicima kao i na njihovoj Islamskoj zajednici je obveza da pokažu solidarnost i da pomognu drugima, kako bi zajedno prebrodili ovu veliku kušnju. U suočavanju s ovim izazovom ne može biti prostora za sebičnost i pohlepu bilo kojeg člana društva.

Vijeće muftija podsjeća sve muslimane da je gomilanje robe i životnih namirnica, naročito ako se to radi kako bi se stvorio monopol i profitiralo, kao i vještačko dizanje cijena haram - strogo zabranjeno djelo i grijeh.

Također, muftije apeliraju na sve poslodavce da iskažu poseban obzir prema radnicima koji su izloženi širenju virusa, kao i onima koji imaju obvezu brinuti o djeci koja ne pohađaju nastavu i koja nisu u vrtićima. U tom smislu, Vijeće muftija traži od njih da pokažu suosjećanje i razumijevanje, naročito prema ženama koje su majke, te da prilagode njihove radne obveze novim okolnostima.

Reisu-l-ulema i Vijeće muftija apelira na sve nosioce vjerskog autoriteta, imame i profesore da ne posežu za apsurdnim, trivijalnim, neutemeljenim i neodgovornim tumačenjima pojave ove pandemije. Također, apeliraju na sve pripadnike Zajednice da ne šire lažne vijesti, niti da se za njima povode, te da ne šire dezinformacije i paniku.

 

Kopirati
Drag cursor here to close