Prisluškivani razgovori

Obrana sutkinje Miletić pokušavala dovesti u pitanje kredibilitet svjedoka

Vijesti / Flash | 16. 03. 2017. u 18:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju suspendiranoj sutkinji Suda BiH Azri Miletić za korupciju, obrana je započela s izvođenjem dokaza reproduciranjem presretnutih telefonskih razgovora.

Kako je pojasnila braniteljica Jesenka Rešidović, prisluškivani razgovori su već uloženi kao dokazni materijal Tužiteljstva BiH, a kojeg obrana smatra nezakonitim. U sudnici je prezentirano više razgovora koje su vodili Senad Šabić i svjedoci S1 te S3, a kojima obrana, kako je rečeno, dovodi u pitanje kredibilitet svjedoka S1.

Rešidović je navela i kako se iz razgovora da naslutiti da je S1 bio “u nekim sumnjivim poslovima”.

U jednom od razgovora koji vodi sa Šabićem, S1 govori: “Počeo sam u svoje laži da vjerujem, meni se čini”.

Reproduciran je i razgovor u kojem S1 govori Šabiću: “U utorak to ide prema tebi, u srijedu bi to trebao imati u rukama, u utorak će sigurno krenuti”. U nastavku konverzacije se govori “možda će nam i u utorak trebati” fizički, a sutra samo kopija, da ne zna naš jezik, te da kod notara treba naći prevoditelja.

Tužiteljstvo BiH je, istaknula je braniteljica, tvrdilo da izjavom ''u utorak to ide prema tebi'', S1 prenosi Šabiću što mu je rekla optužena Miletić, ali da je preslušavanjem razgovora jasno da to nema veze s njom, niti se može izvući zaključak što je to nešto što “bi trebao imati u rukama”.

Braniteljica je rekla i da jedan od razgovora koji je Tužiteljstvo BiH reproduciralo, apsolutno nije vezan za optužnicu. U tom razgovoru, kako se moglo čuti, S1 i Šabić spominju pšenicu iz Mađarske, da se čeka faktura, te da će se kod notara napraviti ugovor.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića i ostalih, među kojima je bio i Šabić, koji je također optužen u ovom predmetu, ali je postupak u odnosu na njega odvojen s obzirom na to da se nalazi u bjekstvu.

Tužitelj Džermin Pašić je na skoro svaki prezentirani razgovor uložio prigovor relevantnosti, te dodao da će se pojedinim konverzacijama samo opteretiti sudski dio spisa.

Prije reprodukcije razgovora, braniteljica je rekla da je obrana ranije u kratkim crtama, u mjeri u kojoj je mogla, iznijela svoje tvrdnje, te je naglasila da navodi iz optužnice nisu točni. Rekla je i da je tvrdnja obrane da optužena nikada, pa tako ni u predmetu “Brkić i ostali”, nije zahtijevala niti primila dar, te da nije postupala protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku BiH.

“Posao suca je uvijek obavljala zakonito i s najvećim stupnjem profesionalne etike, onako kako je zakon nalagao, a ne kako je netko očekivao”, dodala je Rešidović.

Prigovorila je braniteljica i na zapisnike iz istrage koji su svjedocima predočavani tijekom suđenja, a koje je tužitelj uložio na ročištu održanom prije ovog, te navela da se prethodni iskaz može cijeniti samo u obimu koji je predočen svjedoku, ali ne na štetu optužene.

Nastavak suđenja je 30. ožujka kada je planirano saslušanje prvih svjedoka obrane, prenosi Birn.

Kopirati
Drag cursor here to close