Konferencija za medije

Novi klasteri u Mostaru, iznimno ozbiljna situacija u Međugorju

Na području HNŽ-a do sada su 54 osobe bile pozitivne na novi koronavirus. Trenutno su četiri osobe smještene u izolatorij Klinike za infektivne bolest SKB Mostar, tri su na respiratoru u teškom stanju, a jedna osoba prima kisik.
Vijesti / Flash | 31. 03. 2020. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Tijekom ponedjeljka u SKB Mostar je urađeno 81 testiranje, od čega je deset pozitivnih s područja HNŽ-a, rečeno je danas na konferenciji za medije Vlade i Stožera civilne zaštite HNŽ u Mostaru.

''Trenutno imamo 54 pozitivna pacijenta na korona virus. Četiri su u izolacijskom bloku, jedan na kisiku, troje na respiratoru koji su u neizvjesnom stanju'', rekao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ.

Istaknuto je kako se trenutno radi na prikupljanju ostvarenih kontakata, no kako je već sada izvjesno, a kako je potvrdio i dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a, da novooboljele nećemo moći svrstati u postojeće klastere.

''Od deset zaraženih pet je u Mostaru, četiri u Čitluku i jedan u Konjicu. Za Konjic i Čitluk je jasna situacija, no za Mostar je sad već izgledno da se radi o nekim novim klasterima'', rečeno je na upit o novozaraženima.

Časna sestra nije navela podatke

Iznimno je ozbiljna situacija u Čitluku gdje su 23 osobe u samostanu i oko 60 osoba u Majčinom selu pod svojevrsnom karantenom.

Također, svećenici iz Župnog ureda u Međugorju stavljeni su u samoizolaciju.

Potvrđeno je da zaražena časna sestra nije navela podatke da je bila van zemlje. Pretpostavlja se kako nije ni bila u samoizolaciji te da je riječ o rizičnoj situaciji jer je vjerojatno bilo višestrukih kontakata.

''Za nas je to područje pod povećanom odgovornošću. Situacija postaje složenija, i to nazivamo lokalnom transmisijom'', rekla je dr. Jelena Ravlija, glavni epidemiolog SKB Mostar.

Istaknula je kako je formiran izolacijski punkt, između ostalog, i na odjelu Logopedije, gdje će se brinuti i o Covid porodiljama, zdravim i suspektnim trudnicama i djeci.

''Režim rada bolnice je dobrim djelom reduciran, osim Klinike za onkologiju koja radi punim kapacitetom. Radimo u smjenama, obzirom na veliki priliv onkoloških pacijenata. Cilj nam je sačuvati osoblje od rizika što postaje sve teže u situaciji nedostojeće opreme'', rekla je dr. Ravlija i istaknula kako će svi žurni pacijenti biti zbrinuti u SKB Mostar.

Test ne mora ništa značiti

Budući da je troje ljudi preminulo, postavlja se i pitanje je li moguće da su se kasno obratili za liječničku pomoć. Rečeno je kako sam test po sebi ne mora ništa značiti.

''Negativan test može biti i loš, odnosno nakon negativnog, već sutra test može biti pozitivan. Treba pratiti simptome, uz nadzor zdravstvenog djelatnika, pogoršanje je automatski upozorenje je da se treba javiti liječniku'', rekla je liječnica SKB Mostar.

Na upit maska da ili ne, rekla je sljedeće: ''Ako gledamo prijatelje Kineze, vidimo da je kod njih nošenje maske kulturološki. Maska ne može odmoći, i moj savjet je da nošenje maski i rukavica preporučeno. Drži vas i u pripravnosti, da ne trljate oči, lice, tako da je i to pozitivna stvar. Nitko nije imun od ove infekcije, ali ishod je sigurno lošiji kod starijih osoba i kroničara'', rekla je dr Ravlija.

Gdje su mobilni timovi?

Na upit portala Bljesak.info jesu li formirani mobilni timovi Civilnih zaštita koji su ranije obećani, rečeno je kako ''točnih podataka još nema no da se sigurno radi na tome''.

''Na svim zapovijedima koje smo poslali se radi, ne znamo precizno po svim općinama, no kad se izda zapovijed od strane Kriznog stožera, nema dvojbi, odnosno iznenadilo bi me da to nije provedeno'', rekao je Juka.

Podsjećamo, Eugen Ćubela, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ rekao je na press-konferenciji 23. ožujka kako su općinski i gradski stožeri dužni opremiti povjerenike zaštite.

''Nabavka opreme je u tijeku. Donacije su tu, čekamo još par dana da možemo opremiti kompletno sve. Građani od ujutru (utorak, 24. ožujka, op.a.) mogu očekivati dijeljenje maski. Imamo vatrogasce, medicinske djelatnike, one koji dolaze na radna mjesta, dosta njih se snašlo, no evo čekamo donacije i u narednih dana će sigurno oprema biti tu'', rekao je Ćubela.  

Kopirati
Drag cursor here to close