Press

Obraćanje Kriznog stožera HNŽ-a: Pozitivne vijesti i broj zaraženih liječnika

Vijesti / Flash | 13. 04. 2020. u 12:51 Bljesak.info
Press Kriznog stožera

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom protekla 24 sata u SKB Mostar testirano je 118 osoba od čega je u HNŽ pozitivno devet osoba - u Čitluku osam, a u Mostaru jedna.

U Covid 19 bolnici trenutno leži 27 bolesnika, deset u respiracijskom centru i 17 u izolacijskom bloku u kojem leže srednjeteški bolesnici.

Pacijentica u oporavku

Dr. Siniša Skočibušić ispred Covid bolnice, istaknuo je kako je jedna pacijentica u oporavku, što je, kako je istaknuo, svakako pozitivna vijestu ovim vremenima.

''Stanje je trenutno zadovoljavajuće u našoj Covid-bolnici i uz puno truda liječnici i svo osoblje ulažu svoj fizički i psihički trud kako bi svima pomogli'', rekao je dr. Skočibušić.

Danas je, na redovitom obraćanju javnosti u 13 sati, došlo do nenamjerne pogreške u podatku koji se odnosi na broj COVID-19 pozitivnih uzoraka u HNŽ/K u protekla 24 sata.

Točan podatak je da je u protekla 24 sata, u HNŽ/K, broj COVID-19 pozitivnih uzoraka 5, i to: Čitluk 4 i Mostar 1.

Epidemiološko stanje u HNŽ zasad je nepromijenjeno, no virus ugrožava zdravstveni sustav.

U Domu zdravlja Čitluk dva su zdravstvena djelatnika pozitivna na korona virus, u Domu zdravlja Čapljina četiri 4 zdravstvena radnika i tu se očekuje porast.

U SKB Mostar, na kraju ožujka, zabilježeno je 36 djelatnika koji su bili u samoizolaciji od čega je njih dvoje bilo pozitivno. Od početka travnja u samoizolaciji je bio 31 zdravstveni radnik, od čega je njih 11 pozitivnih s različitih odjela i jedan je hospitaliziran. Riječ je uglavnom o obiteljskim kontaktima.

Klastera nema više

Za vikend je potvrđeno šest novih slučajeva -  tri liječnika i tri sestre s Odjela za ortopediju. Tijekom dana bit će određena samoizolacija za djelatnike s tog odjela.

''Klastera više nema nigdje, već neko vrijeme radi se o lokalnoj transmisiji. Pacijente više ne svrstavamo u klastere'', rečeno je.

Rečeno je kako je veliki nedostatak opreme u cijeloj zemlji, ali da zahvaljujući trudu odgovornih u SKB Mostar kao i brojnim donatorima.

''Svaki tjedan dobijamo nove količine testova i zaštitne opreme koje zasad zadovoljavaju naše potrebe. 30 tisuća testova je određeno za SKB Mostar koje koristimo za HNŽ i županije koje gravitiraju našoj bolnici, a očekujemo i druge kontingente testova i ostalog materijala za naše djelatnike'', rekao je liječnik.

Izolatorij u Mostaru

Mostarski izolatorij, s kapacitetom od 100 kreveta, smješten u Rodoču, je započeo s radom.

Trenutno se u njemu nalaze tri bolesnika. Dva iz HNŽ-a i jedan iz ZHŽ-a. Svi bolesnici su pod medicinskom nadzorom i dobro se osjećaju.

Pitali smo

Na pitanje portala Bljesak.info o tome tko je iz Neuma ''protjeran'' jer dolazi s rizičnog područja, rečeno je kako je ''protjerani je u najmanju ruku pretjerana riječ''.

''Ne radi se o stranim državljanima nego o djelatnicima jedne domaće tvrtke iz BiH koji su trebali biti smješteni u Neumu dok traje taj rad. S obzirom na mjere zabrane poslani su doma'', rekao je Marko Topalović ispred Kriznog stožera u Neumu.

Na pitanje mora li neumski stožer odgovoriti novinarima, rečeno je kako ne mora.

Podsjetit ćemo kako iz policijske stanice Neum došla obavijest ''kako je na području općine, u jednom smještajnom objektu, zabilježen veći broj radnika koji dolaze iz područja zahvaćenog koronavirusom te predstavljaju potencijalnu opasnost za širenje infekcije na stanovnike Neuma. Brzom reakcijom nadležnih institucija, istima je zabranjen boravak na području općine''. Ostali smo bez odgovora od kud su radnici.

YouTube kanal

Pitali smo i o informacijama o spremljenoj odluci o postupnom otvaranju ugostiteljskih objekata i frizerskih te kozmetičkih salona. Rečeno je kako je to dezinformacija.

''Naime, radi se na još restriktivnijim mjerama i otvaranje te vrste djelatnosti bi bilo apsurdno, o tome se ne razmišlja dok traje ovakvo stanje'', rečeno je.

Na pitanje zašto se prijenos pressica ne vrši na službenom kanalu Vlade HNŽ-a ili Kriznog stožera umjesto na privatnom kanalu, rečeno je kako tvrtka Katarina d.o.o Mostar ima ugovor s Vladom HNŽ kao dobavljač

''U ovoj smo izvanrednoj situaciji iskoristili njihove usluge'', rekao je savjetnik premijera HNŽ-a Darko Juka i dodao kako prijenos ide ''preko djelatnika Katarine ali da Vlada HNŽ ima svoj YouTube kanal'' na koji se poslije postavi snimka obraćanja.

Kopirati
Drag cursor here to close