Sastanak

Obostrano zadovoljstvo: Helez s hrvatskim veleposlanikom

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj suradnji ministarstava obrane i oružanih snaga dvaju zemalja, pri čemu je zaključeno da je suradnja intenzivna na svim razinama.
Vijesti / Flash | 27. 03. 2023. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Helez s hrvatskim veleposlanikom Ivanom Sabolićem

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u ponedjeljak 27. ožujka 2023. godine u službeni je posjet primio veleposlanika Republike Hrvatske u BiH Nj.E. Ivana Sabolića.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnoj suradnji ministarstava obrane i oružanih snaga dvaju zemalja, pri čemu je zaključeno da je suradnja intenzivna na svim razinama. Ministar Helez se zahvalio na potpori koju Republika Hrvatska daje Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, a posebno u odluci za pružanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU. Helez je istaknuo važnost koju otvorena susjedska suradnja ima za stabilnost cijele regije, priopćeno je iz ovog ministarstva.

Veleposlanik Sabolić je naglasio da je potpora Hrvatske za punopravno članstvo BiH u Europskoj uniji i NATO-u neupitna, te naglasio da Hrvatska nudi ekpertsku pomoć Bosni i Hercegovini, temeljenu na iskustvima Hrvatske u tom procesu.

„Republika Hrvatska sigurno razumije naše specifičnosti i može utjecati na budući pristup Europske komisije prema integracijskim težnjama Bosne i Hercegovine te ćemo cijeniti svaku potporu u tom smjeru,“ rekao je ministar Helez.

Ministar Helez se posebno zahvalio na mogućnostima školovanja kadrova OS BiH na hrvatskim vojnim učilištima. Veleposlanik Sabolić je također izrazio zadovoljstvo vojnom suradnjom BiH i R. Hrvatske te izrazio uvjerenje da će se međusobne aktivnosti dalje razvijati, na obostranu korist obaju susjednih zemalja. Naglasio je i da Hrvatska daje punu potporu NATO-ovoj inicijativi za jačanje obrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH.

Sugovornici su također naglasili obostrano zadovoljstvo što je novi saziv Vijeća ministara BiH, u kojem je ministar Helez na dužnosti zamjenika predsjedatelja, pokazao novi pozitivan impuls u donošenju odluka. Veleposlanik Sabolić je istaknuo da se ove godine, prvi put nakon 2017. godine, planira održavanje zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH te naglasio to kao još jednu prigodu za dalje rješavanje eventualno otvorenih pitanja i dalje razvijanje bliskih odnosa BiH i RH.

Sastanku su nazočili i vojni izaslanik R. Hrvatske u BiH brigadir Davor Kiralj te šef ureda ministra obrane BiH Salko Beba.      

Kopirati
Drag cursor here to close