Prof. dr. sc. Jurica Arapović dr. med.

Oboljeli od koronavirusa u boljem stanju, 26 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji

Prof. dr. sc. Jurica Arapović dr. med. navodi kako je bolesnik, koji je u utorak premješten s Klinike za plućne bolesti na Kliniku za infektivne bolesti, boljeg općeg stanja.
Vijesti / Flash | 18. 03. 2020. u 20:19 Bljesak.info
Dr. Arapović o najnovijim informacijama o koronavirusu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Imamo definirana tri slučaja koronavirusne infekcije i sva tri su detektirana u SKB Mostar, s tim da je jedan slučaj supruga od prvoobljelog bolesnika u kućnoj izolaciji, dakle ona je dobrog zdravstvenog stanja'', kazao je u srijedu u Dnevniku RTV Herceg Bosne, infektolog prof. dr. sc. Jurica Arapović.

Doktor Arapović navodi kako je bolesnik, koji je u utorak premješten s Klinike za plućne bolesti na Kliniku za infektivne bolesti, boljeg općeg stanja, ali i dalje ima obostranu upalu pluća virusnog karaktera.

Sin, tvrdi on, kojemu je i danas ponovno rađen test, je negativan. Dodaje da je testirana i kćerka prvooboljelog, koja je negativna kao i osoba koja je bila sa sinom i ocem, a koja je trenutno u drugoj sobi Klinike u izolaciji.

Pročitajte još

Najnoviji slučaj, jest taj treći slučaj, tj. rodilja koja je porođena jučer u 7.05 sati. Ona je, navodi, carskim rezom rodila dijete koje je za sada negativno na koronavirusnu infekciju i danas je premještena u izolacijski blok Klinke za infektivne bolesti SKB-a.

U medijima su se pojavili navodi i za četvrtu oboljelu osobu, a zapravo se radilo o konfirmaciji prvog slučaja u Hercegovini.

Nakon poduzetih epidemioloških mjera u Sveučiličnoj kliničkoj bolnici Mostar, određeni dio zaposlenog kadra nalazi se trenutno u samoizolaciji.

''Imamo 26 primarnih kontakata među zdravstvenim djelatnicima, oni su trenutno u samoizolaciji te su dobili rješenja od sanitarnih inspektora. Kontakti bolesnika koji su bili tu slučajni prolaznici, također smo ih potpisali, javili im i stavili ih u samoizolaciju. Među kontaktima ima sigurno više od 60 osoba, koji su pod epidemiološkim nadzorom u samoizolaciji'', kazao je Arapović.

 

Dodao je kako je u srijedu tijekom dana testirano 10 kontakta, uključujući i dijete te se uskoro očekuju  rezultati 18 osoba.

Infektolog ističe kako je u sljedećem razdoblju za očekivati još slučajeva oboljelih od koronavirusa, ali panika je sveprisutnija u javnosti.

''Panika je najmanje ono što trebamo sada kada je došla koronavirusna infekcija, poglavito je panika među zdravstvenim djelatnicima i medicinskim osobljem, a panika među pučanstvom je također iznimno loša'', kazao je dr. Arapović za RTV Herceg Bosne.

Kopirati
Drag cursor here to close