Urbanizam

Obnova zgrada u Federaciji po europskim standardima

Strategija obnove zgrada treba osigurati dugoročni okvir za obnovu fonda zgrada do vrlo visoke razine energetske učinkovitosti.
Vijesti / Flash | 26. 10. 2021. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH donijela je odluku o izradi sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje do 2050. godine. Nositelj izrade strategije je Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a procijenjeni iznos ukupnih financijskih sredstva potrebnih za izradu strategije obnove zgrada je oko 650.000 KM. Sredstva za izradu stručnog dijela strategije će se osigurati iz donacije tehničke asistencije GIZ-a, dok će za ostale troškove sredstva osigurati resorno ministarstvo.

Kako bi se ostvarila ušteda u potrošnji energije, kao i smanjila emisija CO2, najveći broj zgrada na području Federacije BiH će u idućem razdoblju trebati proći proces obnove, piše Večernji list BiH.

O kojim je zgradama riječ i na koji način će se obnova morati vršiti, odgovor će dati dokument sektorske strategije dugoročne obnove zgrada u Federaciji Bosne i Hercegovine za razdoblje do 2050. godine, koji bi svjetlo dana trebao ugledati za godinu dana.

Strategija obnove zgrada treba osigurati dugoročni okvir za obnovu fonda zgrada do vrlo visoke razine energetske učinkovitosti potpunim angažiranjem građevinske industrije, građevinskih operativa i financijskih institucija, čime će se doprinijeti smanjenju operativnih troškova zgrada u privatnim i javnim proračunima, smanjenju emisija CO2, niskokarbonskom ekonomskom razvoju i sigurnoj opskrbi energijom, što će u konačnici rezultirati snažnim razvojnim ciklusom javnog i privatnog sektora, kao i niza drugih ekonomskih i društvenih prednosti.

Kako se navodi u dokumentu odluke, u procesu izrade strategije obnove zgrada osigurat će se usklađenost s relevantnim strateškim dokumentima na razini Federacije Bosne i Hercegovine, na razini Bosne i Hercegovine te relevantnim dokumentima iz procesa europskih integracija i međunarodno prihvaćenim globalnim ciljevima održivog razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close