Buna

Obljetnica Lipanjskih zora i Dana oslobođenja Bune

Vijesti / Flash | 14. 06. 2014. u 12:13 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danas su na Buni svečano obilježene Lipanjske zore i 22. obljetnica oslobođenja Bune. Točno prije 22. godine. 14. lipnja 1992. godine u akciji „Lipanjske zore“ postrojbe Hrvatskog vijeća obrane zajedno s postrojbama IV. gardijske brigade RH oslobodile su ovo područje.

U ovoj važnoj pobjedi koja je bila od presudnog značaja za Hrvatski narod i jedna od prekretnica u domovinskom ratu oslobođena je Buna i šire područje grada Mostara. 

Program obilježavanja dana pobjede i oslobođenja Bune počeo je svetom misom zahvalnicom za sve poginule branitelje a nastavio se na spomen parku na Buni polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnim programom.

Ovom prigodom obitelji poginulih pripadnika IV. gardijske brigade, koji su svoj život položili na ovom mjestu, otvorili su spomen obilježje izgrađeno u spomen poginulim pripadnicima ove brigade u sklopu spomen parka na Buni.

Polaganju vijenaca pred spomenikom poginulim braniteljima nazočili su članovi  braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao članovi političkih stranaka s Hrvatskim predznakom.

Vijence su položili izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata i veterani IV gradijske brigade.

Izaslanstvo veterana II. samostalne satnije Buna  položilo je vijence i zapalilo svijeće pred novootvorenim spomenikom poginulim pripadnicima IV. gardijske brigade. 

Izaslanstvo HDZ BiH predvodio je glavni tajnik stranake Vlado Dzoic i predsjednik ŽO HNŽ HDZ BiH Rafael Gagro.

Izaslanstvo Vlade HNŽ predvodio je premijer Denis Lasić zajedno s ministrima  Slađanaom Bevandom, Donkom Jovićem, Oliverom Soldom i Stjepanom Krasićem.

Nakon što su položili vijence i svijeće pred Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Bune svečano je otvoren i spomenik poginulim pripadnicima 4. Gardijske brigadi 'Pauci' iz Splita (Petar Ćuk, Edo Vidaković, Zlatko Spajić) koji su poginuli u akciji oslobađanje Bune.

Spomenik je otvorila rodbina poginulih. Uvodnim govorima obratili su se Jure Brkić i Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana 4. Gardijske brigade.

Vijence su položili i bivši ministar za pitanja branitelja Marinko Petrić i udruge proistekle iz Domovinskog rata HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close