Potrebna hitna reakcija

Tko je kriv za urušavanje u Počitelju?

Iz Povjerenstva poručuju kako je i Pored Vlade FBiH, neophodno da mjere poduzmu Vlada HNŽ, te Grad Čapljina kojem administrativno pripada Počitelj.
Vijesti / Flash | 04. 11. 2021. u 13:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Shodno važećim propisima, Vlada Federacije BiH, sa svojim resornim institucijama, dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika.'', priopćeno je iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Naime, povodom saznanja da se dio Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju urušio, te da objektu prijeti potpuno uništenje, iz Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika su istaknuli kako su u nekoliko navrata zahtjevali od nadležnih institucija provođenje hitnih mjera zaštite, ne samo na ovom, već i na drugim objektima unutar zaštićene cjeline povijesnog gradskog područja Počitelja.

''Imajući na umu da je navedeno područje nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine od velikog značaja, te da je upisano na Tentativnu listu UNESCO-a, potrebna je hitna reakcija nadležnih institucija.'', dodali su iz Povjerenstva.

Iz Povjerenstva poručuju kako je i Pored Vlade FBiH, neophodno da mjere poduzmu Vlada HNŽ, te Grad Čapljina kojem administrativno pripada Počitelj. Pored toga, potrebno je što prije imenovati upravitelja, kako bi se zaustavilo dalje urušavanje i konačno krenulo u pravcu kompletne sanacije. Na zaštićenom prostoru nacionalnog spomenika Vlada Federacije BiH je također dužna osigurati izradu Regulacijskog plana koji će obuhvatiti cjelinu i pojedinačne objekte unutar zaštićenog prostora.

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika je u izmjeni i dopuni postojeće odluke o proglašenju Počitelja nacionalnim spomenikom, utvrdila generalne mjere za sve objekte, za koje tvrde da je potrebno izvršiti analizu oštećenja i ojačanja konstrukcije.

Također, iz komisije tvrde kako nije dopuštena nova izgradnja, a moguća je rehabilitacija, te kako se mora sačuvati izborni izgled pojedinačnih objekata prilikom radova rehabilitacije, adaptacije i prezentacije, te u što većoj mjeri koristiti izvorne materijale, priopćili su.

Poražavajuća je činjenica kako ni nakon 26 godina od završetka rata u BiH, nisu učinjeni sveobuhvatni koraci u cilju kompletne sanacije Počitelja. Podijeljene nadležnosti nisu, i ne bi trebale biti smetnja, da se zajedničkim naporima očuva kulturno-povijesna baština.

Kopirati
Drag cursor here to close