uloga u ratu

Objavljena publikacija 'Zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontingent stranih boraca'

Vijesti / Flash | 12. 06. 2015. u 15:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Atlantska inicijativa u Bosni i Hercegovini, uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Norveške, objavila je publikaciju "Zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontingent stranih boraca", priopćeno je.

Autori su Vlado Azinović, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i Muhamed Jusić, islamski teolog i publicist. Cilj publikacije je da doprinese stvaranju društva znanja u BiH koje će omogućiti građanima da odluke o svojoj i budućnosti zemlje donose na temelju informiranog mišljenja i činjenica, a ne na temelju predrasuda, jednostranih interpretacija, propagandističkih, ideoloških ili dogmatskih postavki, a što je u skladu s osnovnim principima Atlantske Inicijative.

Istraživanje pokušava objasniti dinamiku građanskog rata u Siriji i ulogu u tom sukobu stranih boraca, prvenstveno iz Bosne i Hercegovine, ali i regije. Nastoji dati cjelovit uvid u pojavu dobrovoljnih odlazaka građana BiH na strana ratišta i utvrditi ključne trendove u procesu ideološke radikalizacije, vrbovanja, organiziranja, financiranja i putovanja osoba koje odlaze u ratove u Siriju i Irak.

Nastoji se razumjeti da li ekonomski, društveni, obrazovni i geografski faktori utječu na ovu pojavu i na koji način te utvrditi dobna struktura, načini putovanja i dužina ostanka u Siriji i Iraku, kao i udio dijaspore i osoba s kriminalnom prošlošću u dobrovoljačkoj populaciji.

Istraživanjem se pokušava utvrditi i obim prijetnje koju po BiH predstavlja povratak dijela dobrovoljaca sa stranih ratišta. Publikacija je dostupna i na engleskom jeziku.

Kopirati
Drag cursor here to close