Klan

Obiteljska hobotnica: Zvizdić gura rođaka za člana UO UNOBiH

Vijesti / Flash | 13. 06. 2015. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šerif Isović, nekadašnji direktor u "BH Telecomu" i Fabrici duhana Sarajevo (FDS), uskoro bi na prijedlog bliskog rođaka Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebao biti imenovan za člana Upravnog odbora (UO) Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH iz reda eksperata, piše "Dnevni avaz".

Obiteljska linija

Riječ je o financijskoj instituciji koja godišnje kontrolira na desetine milijardi maraka kroz razne prihode i poreze, a kojom bi, između ostalog, obiteljski klan Zvizdić - Čampara upravljao preko Isovića, kojeg Zvizdić od dolaska na čelo Vijeća ministara BiH snažno pokušava postaviti na ovu poziciju.

Zvizdić i Isović usko su povezani rodbinskim vezama, a kako piše Avaz, djevojačko prezime Zvizdićeve majke je Isović, kao i Rabije Čampare, koja je Zvizdićeva tetka te majka Dubravka Čampare, državnog tužitelja, i Aljoše Čampare, federalnog ministra unutarnjih poslova.

No, Isović je jučer kazao da sa Zvizdićem nema ništa te da mu "pojedinci pakuju" od kada su saznali da je izrazio želju da dođe na ovu poziciju.
‘’Nismo rođaci, čak nismo tri puta u životu kavu popili’’, kaže Isović, za kojeg brojni članovi SDA, čiji je Isović član Vijeća, tvrde da mu je rečeno da o tome javno nikome ne govori.

Forsiranje Isovića na ovu poziciju nastavak je nepotizma u režiji obiteljskog klana Čampara te radikalnog kruga pod kontrolom predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Zvizdić je samo prije nekoliko dana na poziciju predsjedavajuće Konkurencijskog vijeća BiH imenovao nevjestu Maidu Čamparu, ujedno suprugu državnog tužitelja Čampare, dok je za svog savjetnika imenovao još jednog bliskog rođaka, Suada Zeljkovića, bivšeg premijera Županije Sarajevo.

Ova obiteljska hobotnica tako je skoro u cijelosti ovladala linijom sigurnosnog, pravosudnog i financijskog sustava, što pokazuje i shema. Dubravko je državni tužitelja za organizirani kriminal i terorizam, Maida nadzire Konkurencijsko vijeće, koje ima veliki utjecaj na tržište i poslovni svijet, a Aljoša je federalni ministar unutarnjih poslova, koji u svojoj nadležnosti ima i federalnu forenziku. Kao što je poznato, Dubravkova i Aljošina majka Rabija dojučerašnja je alfa i omega sarajevske policije.

Obavještajni sektor

Uz sve ovo, treba naglasiti da i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), prema zakonu, direktno odgovara predsjedavajućem Vijeća ministara BiH, odnosno Denisu Zvizdiću, čime je ova hobotnica pokrila i obavještajni sektor, a postavljanjem Isovića na čelo UO UNOBiH kontrolirala bi milijarde KM državnog novca te sudjelovala u raspoređivanju prihoda.

Javnosti je, također, ostalo nepoznato, što je godinama vješto skrivano, da je Alija Isović, nekadašnji tehnički direktor Skenderije, Zvizdićev ujak, piše Avaz. Isović je bio i predsjednik Upravnog odbora Skenderije, a jedno vrijeme obavljao je i poziciju v. d. direktora. U vrijeme njegovog mandata radnici ove firme krivili su ga za netransparentno trošenje državnog novca te kolaps centra, kojem je prijetilo zatvaranje.

Kopirati
Drag cursor here to close