Nitko nije odgovarao

Obitelji ubijenih civila iz Bradine još čekaju pravdu

Vijesti / Flash | 25. 05. 2017. u 13:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bradini kod Konjica obilježeno je 25 godina od stradanja 48 civila srpske nacionalnosti, za čija ubojstva do danas nisu procesuirani odgovorni.

Aljonka Dželetović, predsjednica nevesinjske Organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, rekla je da su obitelji ubijenih i predstavnici udruženja žrtava nazočili služenju liturgije za sve poginule, nakon čega je i položeno cvijeće u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg, u znak sjećanja na ubijene civile.

“U ovom mjestu gotovo da nema povratnika. Vidjela sam samo jednu ženu. Obitelji žrtava ovamo dolaze samo na današnji dan. Ovo je užasan zločin i duboko sam potresena našom tragičnom sudbinom i činjenicom da nitko nije odgovarao za ubojstva”, kazala je Dželetović.

Prema Nedeljku Mitroviću, predsjedniku Organizacije obitelji zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, 25. svibnja 1992. godine u Bradini najviše je stradalo članova obitelji Kuljanin, a potom i obitelji Vujičić, Mrkajić, Žuža, Kureš, Gligorević, Koprivica i Draganić.

Mitrović je rekao da su preživjeli odvedeni u konjičke logore ili su protjerani, dok su njihove kuće i seoska crkva zapaljeni.

''Ogorčeni smo radom Tužiteljstva BiH, jer do danas niko nije odgovarao za stradanje ovih civila. Očekivali smo da će se nešto pokrenuti, ali nije”, kazao je Mitrović.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, rekao je da je trenutno u fazi istrage nekoliko predmeta koji se tiču ratnih zločina u Bradini i na području cijelog Konjica.

Pred Sudom BiH vodio se postupak protiv Miralema Macića za zločine počinjene u Bradini, ali je obustavljen nakon što je optuženi preminuo.

Kopirati
Drag cursor here to close