BEz gužvi :)

Obišli smo biračka mjesta u Mostaru

Vijesti / Flash | 02. 10. 2016. u 08:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se u svim općinama i gradovima Bosne i Hercegovine već od 7 sati građani guraju u redovima za glasovanje, mostarska nedjelja protječe mirno. Zbog nemogućnosti dogovora oko izbornih pravila, Mostarci danas biraju gdje će popiti kavu, što će ručati, gdje će provesti nedjelju i bezbrižno prate kako se u drugim lokalnim zajednicama kandidati bore za svaki glas i za vlast.

Obišli smo lokacije na kojima su nekada u Mostaru vladale gužve i gdje se čekalo da se ubacivanjem listića u glasačke kutije proslavi, kako izbore mnogi nazivaju, praznik demokracije. Danas je u Mostaru samo još jedna nedjelja u nizu. Oblačnija od proteklih nedjelja.

Podsjećamo, 2011. godine Ustavni sud BiH ukinuo neke od odredbi Statuta koje su omogućavale da manje općine biraju isti broj vijećnika u Gradskom vijeću kao i one koje imaju veći broj stanovnika. Od tada SDA i HDZ BiH pregovaraju o novim izbornim pravilima za Mostar . Kako nema dogovora, tako nema ni zakonske osnove za provedbu novih lokalnih izbora.

Inače, diljem zemlje u 7 sati otvorena su glasačka mjesta. Glasovanje će trajati do 19 sati, a rezultate izbora s nestrpljenjem će čekati više od 30 tisuća kandidata. Biraju se načelnici 131 općine, deset gradonačelnika te se odlučuje o 3163 mjesta u općinskim i gradskim vijećima.

Kopirati
Drag cursor here to close