Mostar

Obilježeno 28 godina od raspuštanja logora IV. osnovna škola

Vijesti / Flash | 19. 03. 2022. u 19:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u subotu je kod spomenika hrvatskih branitelja ispred mostarske Kosače obilježena 28. godišnjica raspuštanja logora i razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH ‘IV. osnovna škola’ u Mostaru.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Hercegovačko-neretvanske (HNŽ) županije Ronald Jarak rekao je kako se danas prisjećaju svih ubijenih u tom logoru.

  / Obilježeno 28 godina od raspuštanja logora IV. osnovna škola

Danas je 28. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša iz logora “IV. osnovna škola”, koji je bio jedan od mnogih logora na području HNŽ-a, a kroz njega je prošlo preko 120 pretežno hrvatskih vojnika, ali i civila. U ovom logoru ubijeno je 17 hrvatskih branitelja i ovaj logor nosi najveće stradanje hrvatskih vojnika koji su zarobljeni. Preko 30 osoba preminulo je netom nakon razmjene – ustvrdio je Jarak.

Unatoč tome, Jarak navodi kako ovi logoraši ne žive u mržnji, ‘opraštaju svojim mučiteljima, ali neće zaboraviti svoje poginule’.Što se tiče sudskog epiloga, Jarak je izjavio kako je točno 18 godina dosuđeno za 17 ubijenih logoraša i da to nije zadovoljavajuće.

Bivši logoraš i predsjednik Nadzornog odbora Udruge logoraša HNŽ-a Željko Mikulić opisao je svoje iskustvo u logoru. Sjećanje me dobro služi i sjećam se svega, kao da se to jučer dogodilo. Shvaćam veliki broj logoraša koji izbjegavaju dolaske i govor o ovoj temi jer se ponovno prolazi kroz traumatična iskustva. “IV. osnovna škola” je bila jedno mučilište, a najgori su bili ljetni mjeseci, posebno zbog prisilnih radova na prvoj crti – rekao je Mikulić.

Osvrnuo se i na život logoraša poslije proživljene traume.Logoraš će logoraša najbolje shvatiti, bez obzira da li je riječ o jednoj, drugoj ili trećoj strani. Te scene su mučne, a vraćanje “u normalu” ovisi od osobe do osobe i koliko ga podržava njegova okolina. Bitno je da ne mislimo na te stvari – zaključio je Mikulić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close