Mostar

Obilježena središnja manifestacija 28. obljetnice VRO 'Lipanjske zore 1992.'

Istaknuto je kako je ova obljetnica važna i radi očuvanja istine o Domovinskome ratu.
Vijesti / Flash | 25. 06. 2020. u 22:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnja manifestaci"a 28. obljetnice obilježavanja vojno redarstvene oslobodilačke operacije ”Lipanjske zore 1992.", upriličena je u četvrtak polaganjem vijenca pred Spomen oblježjem poginulim hrvatskim braniteljima ispred hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače te misom zadušnicom za poginule branitelje u mostarskoj katedrali.

Vijence su ispod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima položila i svijeće zapalila, izaslanstvo Hrvatskoga narodnoga sabora BiH predvođeno predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih vojnih zapovjednika te izaslanstva iz Republike Hrvatske i Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Nazočnima se prigodnim riječima obratio predsjednik Hrvatskoga narodnoga sabora BiH Dragan Čović koji je pozdravio sve pripadnike zajedničkih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, sve obitelji poginulih, ranjene pripadnike te sve koji su na različite načine proživjeli rat i poslijeratno vrijeme.

Foto: Fena / Obilježena središnja manifestacija 28. obljetnice VRO Lipanjske zore 1992.

Čović se istodobno osvrnuo na pandemiju koronavirusa i najnovije poruke iz Republike Hrvatske.

''Malo se ljutimo kad nam dođe poruka iz Hrvatske pa je dočekamo na različite načine jer je nas upravo ograničavanje našeg kretanja iscrpilo u prethodna dva ili tri mjeseca psihološki i drugi način'', istaknuo je Čović.

Ocijenio je kako Hrvati trebaju jasno kazati da su dio hrvatskoga naroda te "na jedan mudar način i s jasnom komunikacijom s onima koji donose odluke vrlo brzo djelovati da se te odluke promjene".

''Hrvatski narod je jedinstven narod s obje strane ove naše granice i to neće nikakva društvena, i bilo kakva europska i slična granica promijeniti, pa i u ovim iskušenjima nemojmo pasti u napast izljeva osjećanja'', poručio je Čović.

Foto: Fena / Obilježena središnja manifestacija 28. obljetnice VRO Lipanjske zore 1992.

Ostanimo, dodao je on, zbijenih redova jer ćemo na taj način poslat jasnu poruku i predstavnicima druga dva naroda u BiH, međunarodnim institucijama i braći u Republici Hrvatskoj da je ovo domovina hrvatskoga naroda, na koju smo ponosni i koju želimo organizirati na način da nas predstavljaju legitimni predstavnici u svakom dijelu BiH.

Uime organizatora ove manifestacije obratio se Mile Pušić, jedan od ratnih zapovjednika Općinskoga stožera HVO- Mostar i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HR HB Mostar i voditelj Odjela HNS-a za Drugi svjetski rat i poračja.

Istaknuo je kako je ova obljetnica važna i radi očuvanja istine o Domovinskome ratu.

Foto: Fena / Obilježena središnja manifestacija 28. obljetnice VRO Lipanjske zore 1992.

''Prije 28 godina zajedničkim snagama postrojbe HVO, HOS-a MUP-a s područja Hercegovine uz nesebičnu pomoć Hrvatske vojske izvele su operaciju 'Lipanjske zore' koje su trajale od 7. do 26. lipnja 1992. godine, a kojom je oslobođena dolina Neretve. Hrabri branitelji sa skromnim naoružanjem ali velikim srcem suprostavili su se urbicidu i sustavnom uništavanju Mostara i drugih mjesta granatiranjem koje je provodila JNA sa srpsko-crnogorskim postrojbama. Ova operacija je značajna jer je to prvi poraz JNA u BiH'', podsjetio je Pušić.

Manifestacije 28. obljetnice ”Lipanjske zore 1992." trebala je biti završena predstavljanjem knjige "Rat prije rata" u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, autora Viktora Stojkića, ali zbog novonastalog stranja vezanog za koronavirus, ona je odgođena.

Knjiga “Rat prije rata”, donosi svjedočanstvo iz prve ruke o ulozi i doprinosu policije Mostara u obrani Mostara i doline Neretve u Domovinskom ratu, u razdoblju od rujna 1991. do lipnja 1992.

Kopirati
Drag cursor here to close