27.obljetnica

Busovačke staje: Obljetnica stradanja na zadnjem putu spasa

''Dvadeset sedam godina nakon tog tužnog događaja sjetimo se kako smo bili u okruženju Armije BiH i ovo je zadnji put spasa, kako smo ga zvali, i on je bio presječen mučkim ubojstvom osamnaest naših branitelja''
Vijesti / Flash | 15. 06. 2020. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju Busovačke staje i svetom misom zadušnicom, danas je obilježena 27.obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu.

Počastim poginulim braniteljima HVO-a i civilima iz pratnje konvoja odalo je i izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

''Dvadeset sedam godina nakon tog tužnog događaja sjetimo se kako smo bili u okruženju Armije BiH i ovo je zadnji put spasa, kako smo ga zvali, i on je bio presječen mučkim ubojstvom osamnaest naših branitelja. Došli smo na Busovačke staje odati počast našim braniteljima koji su dali svoje živote da bi obranili i Busovaču i središnju Bosnu", kazao je Marinko Čavara u izjavi za medije.

Foto: PR / Obilježena obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu

Misu zadušnicu predvodio je fra JosipJozić, koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo ''kako smo danas došli na Busovačke staje da budemo bliže našim pokojnima i Bogu".

''Danas kad mislimo na svoje pokojne, poginule u ovoj zasjedi, sjećamo se i dubine njihovih grobova u koje su pokopani. Upravo to naše sjećanje pokazuje našu vjeru. Tračak nade uvijek ostaje i svojim dolaskom pokazujemo taj tračak nade'', kazao je fra Jozić, navodi se u PR priopćenju.

Fra Zoran Jaković, busovački župnik, zahvalio je svima na dolasku na Busovačke staje kako bi molitvom odali počast pripadnicima Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu koji su dali svoje živote za našu slobodu i opstojnost hrvatskog naroda.

Foto: PR / Obilježena obljetnica stradanja pripadnika Humanitarnog konvoja života za Lašvansku dolinu

15. lipnja 1993. snage Armije BiH ubile su osamnaest i ranile dvadeset pripadnika HVO-a kao i civile iz pratnje konvoja pomoći busovačkim Hrvatima nazvanog Humanitarni konvoj života.

Konvoji samarice su planinskim vrletima po nepristupačnom terenu uz veliki rizik vršili opskrbu hranom, opremom i drugim materijalnim sredstvima hrvatski naroda i branitelje potpuno opkoljene Lašvanske doline.

Kopirati
Drag cursor here to close