Stradanje

Obilježena godišnjica zločina u Ahmićima

Vijesti / Flash | 16. 04. 2014. u 10:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i jednu godinu nakon zločina u selu Ahmići, nadomak Viteza, u kojem je ubijeno 116 civila bošnjačke nacionalnosti, nepoznata je sudbina 30 žrtava.

''Do sada je identificirana i ukopana 81 osoba. Pet osoba je nedavno identificirano i čeka se na ukop, dok se 30 osoba i dalje smatra nestalim. Od ovih 30, za 15 se uopće ne zna mjesto ukopa'', potvrdio je za BIRN Elvedin Kermo iz Udruženja “16. april” Ahmići.

Iz ovog udruženja su na godišnjicu zločina uputili apel komšijama “da ako nemaju snage da kažu tko je ubio civile i tko su izvršitelji, da bar kažu mjesto na kojem su ukopane preostale žrtve kako bi bile dostojno ukopane”.

U Starom Vitezu, Ahmićima i Donjoj Večeriskoj danas i sutra se obilježava 21. godišnjica od zločina koji su počinile postrojbe HVO-a.

U napadu koji se dogodio 16. travnja 1993. godine u selu Ahmići, pripadnici HVO-a ubili su 116 civila, starijih ljudi, žena i djece.

Najmlađa žrtva imala je svega tri mjeseca, a najstarija 82 godine. Haški tribunal je za zločin u Ahmićima osudio sedam bivših pripadnika HVO-a, dok je pred Sudom BiH za ovaj zločin Paško Ljubičić osuđen na deset godina zatvora.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (MKSJ) presudio je da je zločin u mjestu Ahmići bio zločin protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika ove akcije, Dario Kordić, osuđen je na 25 godina zatvora.

Kopirati
Drag cursor here to close