Sjećanje

Obilježena 32. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja

U Livnu je u utorak svečano obilježena 32. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja.
Vijesti / Flash | 23. 04. 2024. u 14:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Grada Livna, Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Livno i Hercegbosanske županije u Livnu je u utorak svečano obilježena 32. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja.

Program je počeo svetom misom u crkvi Svih svetih u Livnu nakon čega je upriličen svečani mimohod branitelja, braniteljskih udruga i predstavnika svih razina vlasti do dvorane Narodnog sveučilišta u Livnu gdje je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Livna.

Prigodnim govorom nazočnima su se obratili predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, gradonačelnik Livna Darko Čondrić i dopredsjednik Gradskog vijeća Livno Ivan Periša.

''Travanjski dani svjedoče koliko su ti povijesni događaji bili važni za naš kraj, naše Livno. Brojni gosti danas su s nama na obilježavanju Dana obrane Livna i livanjskog kraja da iskažu s nama zajedništvo te da zahvale braniteljima za sve ono što su dali u Domovinskom ratu'', kazao je gradonačelnik Čondrić.

Predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna Željko Krišto podsjetio je da 13. travnja 1992. započeo napad srpskih snaga na planinskim prijevojima Korićini i Strmici, između Livna i Glamoča, a deset dana kasnije, 23. travnja odvila se odlučujuća bitka kod Rujana i Čelebića, između Livna i Bosanskog Grahova.

''Cilj srpskog napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve čime bi se u vrlo tešku situaciju dovela Dalmacija, dok bi Hrvati s ovih prostora bili potpuno odsječeni od centralnog dijela Hrvatske. Svojim ratnim poduhvatom branitelji Livna su uspjeli ne samo obraniti Bosnu i Hercegovinu, već i spriječiti presijecanje Hrvatske na dva dijela'', istaknuo je Krišto.

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Livna druženje je nastavljeno u Memorijalnom centru Rujani i školi u Čelebiću.

Kopirati
Drag cursor here to close