Misa i polaganje vijenaca

Obilježena 29. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Bijelom Polju

U prepunoj dvorani Duhovno-obrazovnog centra Emaus prikazana je Projekcija arhivskih snimaka razmjene hrvatskih logoraša.
Vijesti / Flash | 03. 12. 2022. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak 2. prosinca navršilo se 29. godina od razmjene hrvatskih logoraša iz logora Armije BiH u Osnovnoj školi ''Bratstvo i jedinstvo'' u naselju Potoci sjeverno od Mostara, a već danas 3. prosinca i 29.obljetnica razmjene logoraša iz logora u Gnojnicama, gdje su zatočeni Hrvati iz južnog dijela grada Mostara.

U bjelopoljskoj župnoj crkvi svečanom sv. Misom i komemoracijom koju je predslavio župnik don Rajko uz koncelebraciju župnika don Josipa, dostojno je obilježena 29. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Potocima-Bijelo Polje.

Polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i molitvom iskazana je zahvala i poštovanje prema poginulim i umrlim logorašima kod spomenika podignutog žrtvama Drugog svjetskog i Domovinskog rata župe Potoci - Bijelo Polje.

U prepunoj dvorani Duhovno-obrazovnog centra Emaus prikazana je Projekcija arhivskih snimaka razmjene hrvatskih logoraša.

Na početku filma nazočnima se prigodnim riječima, obratio gosp. Željko Mikulić, predsjednik HULDR-a HNŽ, gdje je iznio mnoge pojedinosti iz teškog logoraškog života, te svoju osobnu  logorsku patnju koju je doživio sa svojim prijateljima.

Nakon filma, okupljenima se obratio i bivši bjelopoljski župnik don Josip Galić, koji je napisao i knjigu na temelju svjedočenja preživjelih logoraša ''Transverzala zla''.

Događaju su nazočili predstavnici braniteljskih udruga, osobe iz javnog i političkog života, generalni konzul RH u Mostaru dr. Marko Babić sa suradnicima te mještani Bijeloga Polja i okolice.

Glazbeno su doprinijeli otac i sin, Željko i Karlo Primorac a program je vodila Željka Šunjić.

Obilježena 29. obljetnica razmjene hrvatskih logoraša u Bijelom PoljuPrigodno druženje je nastavljeno u župnoj dvorani.

Kopirati
Drag cursor here to close