Polaganje vijenaca

Obilježena 29. obljetnica osnutka brigade HVO-a 'Nikola Šubić Zrinski'

''Pod svetom misom uputili smo molitve za sve branitelje i sve vas vojnike i članove vaših obitelji kako bismo bili zahvalni Bogu sto smo obranili naše prostore", kazao je fra Ivica.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2021. u 09:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ured predsjednika FBiH / 29. obljetnica osnutka brigade HVO-a 

Polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Busovači i misom u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u nedjelju, 19. prosinca, obilježena je 29. obljetnica osnutka brigade - pukovnije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Nikola Šubić Zrinski" i 26. obljetnica formiranja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) HVO HB podružnica Busovača.

Misu je predvodio župni vikar fra Ivica Matišić koji je u propovijedi istaknuo kako su se na poseban način prisjetili pripadnika Brigade, priopćeno je iz Ureda za informiranje predsjednika Federacije BiH.

"Tijekom rata 184 branitelja dala su svoj život braneći ove naše prostore, kao i 30 civila, oko 200 ih je izašlo iz rata s posljedicama ranjavanja, a dvoje se još vode kao nestali. Pod svetom misom uputili smo molitve za sve branitelje i sve vas vojnike i članove vaših obitelji kako bismo bili zahvalni Bogu sto smo obranili naše prostore", kazao je fra Ivica.

Nakon mise uslijedila je svečana akademija na kojoj je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara istaknuo kako je važno da se održi spomen na sve osobe i događaje iz Domovinskog rata.

"Nikada ne trebamo ove naše obljetnice pretvoriti u komemoracije, već, poklanjajući se svakoj žrtvi, trebamo slaviti i slavne dane kad smo bili svjesni vremena u kojem živimo i potrebe našeg sudjelovanja u tome kako obraniti sebe, svoj dom i svoj narod. Kada se prisjetimo svih onih koje nema, koji zanos nas je nosio, koliko smo imali godina i koliko smo bili spremni na sve ne razmišljajući o posljedicama", kazao je Čavara.

Nazočnima su se obratili i zapovjednik brigade "Nikola Šubić Zrinski" bojnik Jure Čavara, brigadir Duško Grubešić te predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić.

Ćosić je kazao da će Udruga i dalje ispunjavati svoju temeljnu zadaću, te istaknuo i određene probleme s kojima se branitelji HVO-a susreću. Također, zahvalio je političkim dužnosnicima na svim razinama vlasti na potpori i razumijevanju teške situacije u kojoj se mnogi branitelji HVO-a nalaze.

Također, Ćosić je uručio zahvalnice zaslužnim pojedincima za nesebičnu financijsku, materijalnu i svaku drugu pomoć kojom doprinose radu i razvitku Udruge: predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, ministrici financija u Vladi SBŽ-a Mirjani Plavčić, zastupnici u Saboru SBŽ-a Suzani Krišto, bojniku Juri Čavari, pukovniku Iliji Milićeviću, bojniku Draganu Laštri, poručniku Dragi Reloti, predsjedniku Zajednice UDVDR HVO HB ŽSB Dragi Smolji, župniku fra Zoranu Jakoviću i zapovjedniku PS Busovača Mladenu Ćosiću.

Na osnutak i ratni put brigade HVO-a "Nikola Šubić Zrinski" nazočne je podsjetio Marko Šantić, a svečanost obilježavanja obljetnice prigodnim glazbenim izvedbama uveličale su Maja Ljubos i Dunja Petrušić.

Kopirati
Drag cursor here to close