Pravda mora biti zadovoljena

Obilježena 29. godišnjica masakra na Dobrinji

Izaslanstvo Kantona Sarajevo, koju je predvodila vršiteljica dužnosti premijera Darja Softić Kadenić, položila je cvijeće na mjesto masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja 3, u naselju Dobrinja.
Vijesti / Flash | 04. 02. 2023. u 13:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Kantona Sarajevo, koju je predvodila vršiteljica dužnosti premijera Darja Softić Kadenić, položila je cvijeće na mjesto masakra u ulici Oslobodilaca Sarajeva iza broja 3, u naselju Dobrinja.

Na tom mjestu, prije 29 godina, od tri agresorske granate je poginulo devetoro građana Sarajeva, dok ih je 16 teže i lakše ranjeno. Tog kobnog dana poginuli su: Seida Baličevac, Osman Hebibović, Emin Kolar, Enver Mustagrudić, Muškija Pribinja, Mirsad Spahić, Selima Spahić, Aiša Šito i Jadranka Tenžera.  

Obraćajući se prisutnim, v.d. premijera Softić Kadenić podsjetila je da su eksperti UNPROFOR-a potvrdili da su ove granate ispaljene s položaja Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske iz naselja Lukavica, točnije iz kompleksa zgrada Energoinvesta.  

''Potrebno je ovo ponovo reći, radi nekih koji zaboravljaju, ali i radi novih naraštaja koji ovo prvi put čuju. Treba podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli,... a kao da to nije bilo dovoljno, konstantna granatiranja i snajperski hici s agresorskih položaja su ubili više od 12 000 građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Ne priznajem druge podjele među ljudima, osim na dobre i loše, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost. Svi koji su tada živjeli u Sarajevu bili su neprijatelji i svakodnevne žive mete Vojske Republike Srpske'', navela je Softić Kadenić.   

Kako je naglasila, premalo je osuditi nekolicinu ljudi za patnje svih građana Sarajeva tijekom četiri godine opsade, a kamo li i za više od 12 000 ubijenih građana i djece te više od 60.000 ranjenih.  

''Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo ustrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinitelji tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni'', zaključila je.   

Osim izaslanstva Kantona Sarajevo, obilježavanju su prisustvovali brojni članovi obitelji i prijatelji ubijenih, te izaslanstva Grada Sarajeva, Općine i Općinskog vijeća Novi Grad, Mjesne zajednice Dobrinja B, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., priopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Kopirati
Drag cursor here to close