Križančevo Selo

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB obilježila 26. obljetnicu

"Osjetili su unutarnji poziv, poslušali ga i bili su prvi koji su stali u obranu svog doma i hrvatskog naroda", kazao je, među ostalim, zapovjednik Nakić.
Vijesti / Flash | 18. 09. 2020. u 18:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju poginulim braniteljima u Križančevom Selu kod Viteza u petak je obilježena 26. obljetnica Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB.

"Simboličnim i dostojanstvenim obilježavanjem obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB obilježavamo njihovo utemeljenje, utemeljenje onih koji su prvi stali u obranu domovine, te odajemo počast svima koji su poginuli. U vremenima u kojima je bilo toliko toga neizvjesno, oni su stali, riskirali svoje živote, a mnogi su ih i dali kako bi obranili ove prostore", kazao je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Osvrnuo se također na položaj branitelja u današnjem vremenu.

"Nažalost, toliko godina poslije rata imamo mnogo donesenih zakona koji su puno puta u suprotnosti jedni s drugima i to je stvorilo niz nekih devijacija koje su dovele do neravnopravnosti, nejednakosti u ostvarivanju prava svakog branitelja. Na takav način, možemo reći da branitelji trpe jednu vrstu nepravde", istaknuo je Čavara.

Foto: PR / 26. obljetnica u Križančevom Selu

Ratni zapovjednik i aktualni zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Nakić istaknuo je kako su branitelji prvi koji su osjetili poziv za braniti dom, osjetili da je, kako kaže, izvršena agresija na Republiku Hrvatsku i BiH, na sve prostore bivše države, priopćeno je iz Ureda za informiranje predsjednika Federacije BiH.

"Osjetili su unutarnji poziv, poslušali ga i bili su prvi koji su stali u obranu svog doma i hrvatskog naroda", kazao je, među ostalim, zapovjednik Nakić.

Predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Srednjobosanske županije Drago Smoljo napomenuo je kako je ovo obilježavanje organizirano sukladno epidemiološkim mjerama.

"Nastojimo i u ovakvoj epidemiološkoj situaciji označiti sve naše obljetnice, i komemorativne i slavljeničke. Udruga dragovoljaca nije baš u zavidnom položaju u usporedbi s drugim udrugama koje imaju redovita primanja. Još uvijek imamo branitelja koji su na zavodima za zapošljavanje, od prošlog mjeseca imamo i tu egzistencijalnu naknadu, ali se sigurno trebamo još više potruditi kako bi poboljšali status naših branitelja", kazao je predsjednik Smoljo.

Kopirati
Drag cursor here to close