Tužan dan

Obilježena 25.godišnjica formiranja logora "Omarska"

Vijesti / Flash | 06. 08. 2017. u 12:08 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Omarskoj kod Prijedora danas je obilježena 25. godišnjica formiranja logora, kroz koji je prošlo osam tisuća muškaraca, žena i djece, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Na mjestu nekadašnjeg logora, koji su formirali Srbi, danas se okupilo nekoliko tisuća ljudi, preživjelih logoraša, građana i gostiju.

Prisutnima su se, nakon obilaska kompleksa nekadašnjeg logora, obratili Mirsad Duratović, u ime udruženja logoraša, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, Satko Mujagić, osnivač grupe "Čuvari Omarske", potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasador Jonathan Moore.

Protokolarni dio ceremonije završen je polaganjem cvijeća ispred takozvane Bijele kuće, a u zrak je pušteno tisuće bijelih balona sa porukama na kojima su bila ispisana imena i prezimena logoraša.

Pojedini mediji su objavili da je obilježavanje zločina u logoru Omarska i godišnjice njegovog raspuštanja skraćena, jer je grupa ljudi predvođena Sejfudinom Tokićem prekinula govor Satka Mujagića, vrijeđajući ga i provocirajući.

Logor Omarska otvoren je 26. svibnja, a zatvoren je u kolovozu 1992. godine.

Kroz njega je prošlo oko osam tisuća logoraša, a njih 700 je ubijeno ili se još vode kao nestali.

Za zločine počinjene u logoru Omarska, Haški tribunal je osudio sedam osoba srpske nacionalnosti, dok su za zločine počinjene na području Prijedora vode procesi protiv još 27 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close